Diana Scobioală, Președinta juriului, Directoarea Institutului Național al Justiției: „Hackathonul de azi este schimbarea de mâine. Am fost fascinată de această experienţă virtuală care a demonstrat o dată în plus că avem tinere și tineri inteligenți, empatici și promițători, care știu să ofere soluții provocărilor cu care se confruntă Moldova. Este un semnal puternic pentru factorii decidenți. Justiția nu mai poate eluda era digitală. A venit timpul.”
La competiția care s-a desfășurat în două etape (12-13 iunie: Ideathon și 26-27 iunie: Hackathon) au participat 40 de tineri și tinere specializați/-te în domeniile justiției și IT care au elaborat, timp de două săptămâni, soluții inovative pentru îmbunătățirea accesului la justiţie.
Prototipurile câștigătoare ale acestei ediții au fost: locul I, echipa „Assist Access”, cu o platformă de acces la servicii juridice pentru persoanele cu dizabilități de văz și auz; locul II, echipa „Prietenii copiilor”, cu o soluție IT prin intermediul căreia adolescenții vor putea învăța despre fenomenul bullying-ului și raporta cazurile de acest fel; locul III, echipa „Deep Legal Robot”, cu un motor optimizat de căutare a practicilor judiciare.
Hackjustice: An Access to Justice Hackathon a fost organizat de A.O. INVENTO, în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD), cu suportul financiar al Suediei.
Momentul anunțării învingătorilor de către Președinta juriului, Diana Scobioală.
sursa: privesc.eu