„Soluționarea litigiilor electorale în temeiul instrumentarului Consiliului Europei și practica CEDO” este tematica seminarului adresat judecătorilor specializați în domeniul contenciosului administrativ de la Curtea Supremă de Justiție și curțile de apel, precum și colaboratorilor Comisiei Electorale Centrale (CEC) și Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE). Sesiunile de formare au loc azi și mâine, 17-18 septembrie 2020, în format online.
„Beneficiarii instruirii sunt acei judecători care sunt responsabili de examinarea și soluționarea litigiilor electorale. Asemenea formări oferă multiple oportunități și, în egală măsură, rezolvă un larg spectru de provocări în domeniul electoral, iar participanții au posibilitatea să-și împărtășească experiența pe acest segment”, a declarat, în deschidere, Diana Scobioală, Director al Institutului Național al Justiției. La începutul evenimentului, au mai vorbit Daniel Popescu, Șef al Departamentului Democrație și Guvernare, DG-II, Consiliul Europei, Dorin Cimil, Președinte CEC, și Doina Bordeianu, Director CICDE.
Sesiunile de instruire vizează teme ce țin de standardele și principiile internaționale al alegerilor democratice, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului privind litigiile electorale, particularitățile de examinare și soluționare a litigiilor electorale, jurisprudența Curții Constituționale și a instanțelor/completelor specializate în domeniul contenciosului administrativ din Republica Moldova în raport cu țările parteneriatului Estic etc. Aceste și alte subiecte vor fi abordate de către experți ai Consiliului Europei Dmytro Tretyakov și Shota Getsadze, precum și de Ludmila Lupașco, trainer la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Ian Feldman, președinte al Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, și Nicolae Fală, expert național al Consiliului Europei, formator al Institutului Național al Justiției.
Evenimentul este organizat în parteneriat de Comisia Electorală Centrală, Centrul pentru Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Institutul Național al Justiției, cu suportul financiar al Consiliului Europei în cadrul proiectului „Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova”.
Menționăm că, la începutul săptămânii curente, s-a mai desfășurat un webinar cu genericul „Rolul instanțelor judecătorești în cadrul alegerilor prezidențiale”, la care au fost instruiți 26 de judecători din instanțele de fond. Programul de formare a fost organizat de către Institutul Național al Justiției și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.