La 9 februarie 2018, în sediul Curții Supreme a Justiției, a avut loc al doilea seminar în domeniul justiției privind jurisprudența curților de justiție de la Haga (Țările de Jos). Seminarul s-a desfășurat în limba engleză pentru circa 30 de tineri judecători din Republica Moldova, care formează grupul-resursă al viitorilor formatori ai Institutului Național al Justiției.
La eveniment au mai participat reprezentanți ai Institutului Național al Justiției, ai Biroului Relații cu Diaspora (BRD), ai Ambasadei SUA și ai Agenției ONU pentru Migrație (Organizația Internațională pentru Migrațiune, Misiunea în Moldova).
În calitate de formatori ai programului de instruire au fost experții Grupului de Excelență a Diasporei în domeniul Justiției: Olga Graur-Beks, analist, Curtea Penală Internațională, Laurențiu Hadîrcă, consilier juridic superior, OSCE, Victor Băieșu, Tribunalul Special pentru Liban, și Diana Scobioală, doctor habilitat în drept, conferențiar universitar,
În mare parte, conținutul seminarului s-a axat pe experiența Curții Internaționale de Justiție și a Curții Permanente de Arbitraj din Haga, în special au fost discutate cauza România vs. Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre, cauza Ucraina vs. Federația Rusă privind prevenirea și interzicerea finanțării terorismului și eliminarea discriminării rasiale în contextul conflictului actual din Ucraina și cauza Yukos vs. Federația Rusă prin care s-a dispus plata de 50 milioane de dolari ca despăgubiri acționarilor companiei Yukos în contul activelor expropriate.
Trainingul a avut loc în cadrul programului guvernamental „Grupurile de Excelență ale Diasporei”, fiind parte a programului DIASPORA ENGAGEMENT HUB, și implementat de BRD și OIM Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, finanțat de Fondul pentru Dezvoltare Internațională al OIM.
Primul seminar destinat grupului-resursă de tineri magistrați cu accent pe jurisprudența Curții Penale Internaționale a fost organizat în noiembrie 2017.