O misiune de evaluare a proiectului PNUD în vizită la INJ

06. 03. 2017

Timp de câteva zile, la Chișinău s-a aflat o misiune de evaluare a Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcii care a evaluat activitățile desfășurate în cadrul proiectului PNUD „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru protecția și promovarea drepturilor omului”, în care Institutul Național al Justiției este partenerul strategic și beneficiarul-cheie.

Vineri, 3 martie, experții străini de la MAE al Danemarcii – Uffe Balslev, șeful Departamentului pentru Vecinătatea Europeană, și Anne Tind Harre, responsabil pentru Republica Moldova – s-au întâlnit cu Valentina Conțescu, consilierul Directorului INJ, și reprezentanții PNUD Moldova – Evghenii Golosceapov, coordonator programe Justiție și Drepturile Omului, Alexandru Cocîrță, managerul proiectului menționat, și Alexei Gherțescu, ofițer de proiect.

În cadrul întrevederii s-a vorbit despre rezultatele înregistrate pe parcursul anilor 2015-2017 și perspectivele de implementare a activităților ulterioare. Astfel, datorită proiectului, în anul 2015 a fost amenajat parterul Institutului Național al Justiției pentru accesul persoanelor cu dizabilități, următorul pas fiind facilitarea deplasării acestor persoane la etajul superior al clădirii. În anul 2016, cu aceeași susținere, s-a realizat o nouă modalitate de admitere, care a inclus depunerea dosarului de admitere online și folosirea unui program de testare electronică a doritorilor de studia pentru a deveni candidați la funcția de judecător sau procuror, astfel asigurând transparența, eliminând factorul uman și suspiciunile de fraudare a examenelor.

Un domeniu discutat în cadrul vizitei a fost eLearning. Se dorește crearea pe acest segment a unui grup de elită de formatori care vor avea competențe necesare dezvoltării și susținerii de cursuri profesioniste, utilizând platforma ILIAS ca bază a procesului de învățare.

În cadrul proiectului comun cu PNUD Moldova, INJ a inițiat implementarea standardelor ISO 9001:2015 și ISO 29990:2010. La momentul actual, toate subdiviziunile Institutului sunt implicate în elaborarea procedurilor conform cerințelor standardelor pentru implementarea sistemului de management integrat.

La ședință s-a mai discutat și despre elaborarea unei noi Strategii instituționale pentru anii 2017-2020, prin care INJ să-și promoveze prioritățile în domeniul de instruire și de consolidare a capacităților sale.

Amintim că obiectivul general al proiectului, finanțat de Guvernul Danemarcii prin intermediul PNUD, este îmbunătățirea protecției drepturilor omului și a supremației legii prin consolidarea capacităților instituționale ale actorilor-cheie în relația cu justiția și grupurile vulnerabile.