Ședința Consiliului de coordonare a proiectului PNUD

31. 10. 2016

Azi, 31 octombrie, a avut loc ședința Consiliului de coordonare a proiectului PNUD „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru protecția și promovarea drepturilor omului”, finanțat de Guvernul Danemarcii. Obiectivul general al proiectului – în care Institutul Național al Justiției este partenerul strategic și beneficiarul-cheie – este îmbunătățirea protecției drepturilor omului și a supremației legii prin consolidarea capacităților instituționale ale actorilor-cheie în relația cu justiția și grupurile vulnerabile.

În cadrul ședinței au vorbit Diana Scobioală, Director executiv al Institutului Național al Justiției, Stefan Lillier, reprezentant permanent adjunct la PNUD Moldova, și Alexandru Cocârță, managerul proiectului menționat. Dumnealor s-au referit la rezultatele înregistrate pe parcursul lunilor ianuarie-octombrie 2016 și la perspectivele de implementare a următoarelor activități.

Datorită proiectului, Institutul Național al Justiției a realizat o nouă modalitate de admitere, care a inclus depunerea dosarului de admitere online și lansarea programului de testare electronică a candidaților la studii cu scopul de a crea comoditate doritorilor de studia pentru a deveni candidați la funcția de judecător sau procuror, de a asigura transparența, a elimina factorul uman și suspiciunile de fraudare a examenelor.

Sprijinul pentru creșterea accesibilității INJ s-a extins și la capitolul informațiilor furnizate pe pagina instituțională, care a fost ajustată pentru a permite navigarea pe site-ul INJ a persoanelor cu dizabilități vizuale.

În cadrul proiectului comun cu PNUD Moldova INJ a inițiat implementarea standardelor ISO 9001:2015 și ISO 29990:2010. La momentul actual, datorită modificării Legii cu privire la INJ, toate subdiviziunile Institutului sunt implicate în aplicarea sistemului de management integrat, fiind în faza de elaborare a procedurilor conform cerințelor standardelor, după care vor urma efectuarea auditului intern și etapa de pregătire pentru certificarea ISO.

La ședință s-a mai discutat și despre elaborarea unei noi Strategii instituționale pentru anii 2017-2020, prin care INJ să-și promoveze prioritățile în domeniul de instruire și de consolidare a capacităților sale.