Investigarea abaterilor de la etica profesională în cadrul Procuraturii Republicii Moldova

31. 10. 2016

Consolidarea cunoștințelor privind standardele regulilor de etică și de conduită a procurorilor, precum și formarea abilităților de investigare a abaterilor de la etica profesională constituie scopul cursului destinat membrilor organelor reprezentative de autoadministrare a procurorilor. Trainingul are loc azi, 31 octombrie, la Institutul Național al Justiției.

În sesiunea de deschidere a seminarului au vorbit Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare a INJ, Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, și Margarita Galstyan, managerul proiectului Consiliului Europei „Susținerea reformei justiției penale în Republica Moldova”. Ei au menționat importanța cursului de formare continuă care își propune să ajusteze activitatea procurorilor la standardele de etică promovate de actele europene și să contureze deosebirile și asemănările dintre vechile și noile proceduri în materie disciplinară.

Participanții la seminar – reprezentanți ai Consiliului Superior al Procurorilor, ai Colegiului de calificare şi ai Colegiului disciplinar – sunt instruiți de către experții Carolina Vidraşcu-Brânză, procuror, șef interimar al Secției politici, reforme și management al proiectelor a Procuraturii Generale, Alexandru Nichita, procuror, șef interimar al Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale, ex-preşedinte al Colegiului disciplinar al procurorilor, şi Virginijus Sabutis, consultant din partea Consiliului Europei.

La training vor fi puse în discuție aspecte privind etica procurorului în Republica Moldova și Republica Lituania, cadrul legal privind abaterile de la etica profesională a procurorilor, reglementări instituționale și comparative privind răspunderea disciplinară a procurorilor, probleme de etică prin prisma relațiilor dintre procurori și procurorii-șefi etc.

Activitatea este organizată de Institutul Național al Justiției și Consiliul Europei în cadrul Proiectului CoE „Susţinerea reformei justiţiei penale în Republica Moldova”, finanţat de guvernul Danemarcii.