Azi și mâine, un grup de judecători și procurori participă la cursul de formare continuă „Drepturile femeilor și accesul lor la justiție. Accedere în profesia juridică”. Este al treilea seminar cu acest generic organizat la Institutul Național al Justiției, cu suportul Consiliului Europei în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului femeilor la justiție în cinci țări din Parteneriatul Estic”.
Experții care asigură sesiunile de instruire sunt Olga Dorul, doctor în drept, conferențiar universitar, formator INJ, Iustina Ionescu, expert în domeniul antidiscriminării, Laura Albu, președinte executiv al Centrului de mediere și securitate comunitară, președinte al Romanian Women’s Lobby, și Corina Voicu, director al Direcției legislație, documentare și contencios din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii din România.
Cu un cuvânt de salut în fața participanților a venit Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare din cadrul Institutului Național al Justiției. Dumneaei a subliniat importanța tematicii abordate la seminar pentru a corecta, cu ajutorul experților, carențele existente în Republica Moldova privind accesul femeilor la justiție și accederea lor în profesiile juridice.
Agenda programului de formare continuă conține mai multe subiecte, printre care: Accesul la justiție și drepturile femeilor; Standardele internaționale și exemple din practica judiciară; Jurisprudența CtEDO în materia drepturilor femeilor; Norme privind accesul la justiție prevăzute de Convenția de la Istanbul (Convenția Consiliului Europei pentru revenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice); Accederea femeilor în profesia juridică.
Pentru a oferi o dimensiune practică acestui curs, organizatorii au programat și două ateliere de lucru: „Accesul la justiție pentru victimele violenței bazate pe gen – violența sexuală” și „Accesul la justiție pentru victimele violenței bazate pe gen – violența domestică”.
Activitatea face parte dintr-un ciclu de seminare care se va încheia cu o conferință regională în luna octombrie curent, activitate inclusă în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru anii 2014-2016.