Aspecte privind investigarea şi calificarea juridică a infracţiunilor de trafic de fiinţe umane

13. 11. 2013
Cursul de instruire cu durata de 2 zile - Aspecte privind investigarea şi calificarea juridică a infracţiunilor de trafic de fiinţe umane (TFU). Tehnici de audiere a victimelor/martorilor TFU - dedicat judecătorilor şi procurorilor, a fost încheiat ieri, 12 noiembrie curent.
 
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc pe 11 noiembrie, realizată de către doamna Ecaterina Popa, şefa Secţiei instruire continuă a INJ şi Frederick G. Yeager, director al USAID ROLISP.
 
Aducând un şir de mulţumiri şi aprecieri cu referire la aportul considerabil pe care l-au oferit partenerii noştri, în special USAID ROLISP, doamna Popa a menţionat efortul comun depus întru consolidarea capacităţilor Institutului pentru instruirea profesioniştilor din sectorul justiţiei.
 
Domnul Frederick G. Yeager şi-a inceput discursul cu un citat din Raportul global privind traficul de persoane pentru anul 2013, reproducând declaraţia secretarului de stat al SUA, John Kerry: Ajutând ţările să urmărească traficanţii, consolidăm supremaţia legii; eliberând victimele de exploatare, noi contribuim la crearea comunităţilor stabile şi productive. Prevenind acest tip de crime, prevenim abuzul celor victimizaţi, precum şi efectul dominoului, care cauzează daune comunităţilor şi care corup reţelele logistice globale. Cu toţii suntem interesaţi de stoparea acestei infracţiuni.
 
O secţiune a acestui raport categoriseşte ţările în funcţie de acţiunile pe care acestea le întreprind pentru a combate traficul de fiinţe umane, Republica Moldova fiind plasată în categoria a doua.  Despre aceasta, dar şi despre unele acţiuni de prevenire a TFU a vorbit în continuare directorul USAID ROLISP.
 
Cu privire la cadrul legislativ şi instituţional privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane a relatat Viorel Ciobanu, şef adjunct al Secţiei de combatere a TFU din cadrul  Procuraturii Generale, formator INJ. Prima definiţie a noţiunii trafic de fiinţe umane o găsim în Convenţia ONU privind combaterea crimei organizate transnaţionale din 15.11.2000, dar şi în alte acte internaţionale şi naţionale.
 
O analiză juridico-penală a infracţiunilor de TFU şi a traficului de copii a realizat Maria Ghervas, judecător la Judecătoria sectorului Botanica, formator INJ. Cu referire la subiectul şi obiectul acţiunii, dumneaei a vorbit despre acţiuni, mijloace, scopuri şi circumstanţe agravante ale infracţiunilor de acest gen.
 
Până la finele zilei de lucru, participanţii la instruire au tratat subiecte privind delimitările  între TFU în scop de exploatare sexuală şi proxenetism, exploatare prin muncă forţată, prin cerşit şi organizarea cerşetoriei. Au fost marcate asemănările şi deosebirile dintre ele, unele particularităţi ce ţin de organizarea procesului de judecare şi s-au discutat cazuri din practica de procuror şi de judecător a participanţilor.
 
A doua zi, Tatiana Buianina, psiholog, formator INJ, a conturat profilul psiho-social al victimei traficului de fiinţe umane, a enumerat factorii de vulnerabilitate, criteriile de manipulare. Tot aici au fost discutate etapele manipulării în traficarea persoanei, sindromul Stockholm şi stresul posttraumatic. 
 
Alte subiecte puse în discuţie au fost Protecţia legală a victimei traficului, Necesităţile victimei TFU şi Audierea ei în cadrul procesului de investigare. Au fost descrise, de către aceeaşi formatori, abilităţile de audiere, principiile şi factorii de menţinere a vulnerabilităţii victimei şi situaţiile de risc pentru ea.
 
Menţionăm că trainingul a fost organizat de către Institutul Naţional al Justiţiei în parteneriat cu USAID ROLISP.