A doua sesiune a grupului de formatori în domeniul drepturilor omului

02. 12. 2013
Vineri, 29 noiembrie, Institutul Naţional al Justiţiei, în parteneriat cu NORLAM şi ABA ROLI, a reunit judecători, procurori şi avocaţi în cadrul celei de a doua etape a cursului de instruire pentru formatori în domeniul implementării la nivel naţional a prevederilor Convenţiei pentru drepturile omului şi a libertăţilor fundamentale, cu accent pe articolul 6 al CEDO. Importanţa aplicării corecte de către instanţele naţionale a jurisprudenţei CtEDO este evidentă, deoarece, prin aceasta, este asigurată respectarea drepturilor omului, respectiv – reducerea numărului de plângeri depuse la Curtea de la Strasbourg de către cetăţenii Republicii Moldova.
 
Prezentările au fost realizate de mai mulţi experţi, atât străini: Daniel Linhardt, director regional ABA ROLI Moldova, fost procuror federal al SUA, şi reprezentanţii Misiunii NORLAM – Bjorn Larsen, procuror, şi Torolv Groseth, judecător, din Norvegia –, cât şi naţionali: Ghenadie Nicolaev, judecător al Curţii Supreme de Justiţie, Angela Revenco, judecător la Curtea de Apel Bălţi, şi Alexandru Cebanaş, avocat.
 
Sesiunea a început cu un joc, care a avut ca obiectiv evidenţierea importanţei comunicării, a lucrului în echipă, precum şi a interacţiunii dintre diferite profesii. În continuare discuţiile s-au concentrat asupra valorilor supreme ale unui stat democratic şi asupra unor principii de drept, printre care principiul contradictorialităţii şi principiul „non bis in idem” (nu de două ori pe acelaşi).
 
Contradictorialitatea contribuie direct la protecţia juridică a drepturilor omului, fiind un principiu care prevede anumite garanţii pentru un proces echitabil, cum ar fi independenţa şi imparţialitatea instanţei judecătoreşti, egalitatea de arme, separarea funcţiilor procesuale privind urmărirea penală, apărarea şi judecarea cauzelor, care trebuie să fie efectuate de diferite organe şi persoane, dreptul acuzării şi al apărării de a prezenta cauza independent la judecarea procesului penal. Potrivit principiului „non bis in idem”, o faptă săvârşită cu vinovăţie de către o persoană nu poate fi sancţionată de două ori, totuşi, această restricţie nu se aplică dacă au apărut fapte noi.
 
Subiectele incluse în agendă au fost: „Respectarea principiilor contradictorialităţii, nemijlocirii şi egalităţii armelor cu ocazia administrării probelor”, „Probele – accesul avocatului şi competenţele în urmărirea penală. Administrarea probelor şi rolul avocatului la colectarea şi prezentarea acestora”, „Procesul penal şi urmărirea penală. Delimitarea procesului penal de urmărirea penală. Acţiuni procesuale care sunt posibile de a fi efectuate până la pornirea urmăririi penale” etc.
 
Amintim că prima etapă a instruirii aceluiaşi grup de formatori s-a desfăşurat în zilele de 10 şi 11 septembrie curent.