Evaluarea psihosocială. Asistenţă şi consiliere

04. 12. 2013
La ora actuală există tendinţa de a dezvolta sistemul de pedepse non-privative de libertate, importanţa probaţiunii fiind în creştere. Angajaţii acestui sistem beneficiază de instruire continuă cu scopul de a adopta metode şi tehnici de lucru în acest domeniu pentru a gestiona cazurile cu maximă eficienţă. Ieri, Institutul Naţional al Justiţiei şi Oficiul Central de Probaţiune au organizat seminarul „Evaluarea psihosocială. Asistenţă şi consiliere” pentru şefii birourilor de probaţiune.
 
Sergiu Mărgărint, şef-adjunct al Oficiului Central de Probaţiune, formator INJ, a vorbit despre evaluarea psihosocială a personalităţii bănuitului, învinuitului sau inculpatului, despre reintegrarea socială a persoanelor liberate de pedeapsa penală prin asistenţă, consiliere, controlul comportamentului şi supravegherea respectării obligaţiilor impuse de instanţă etc.
 
În cadrul cursului s-a făcut referire la managementul de caz – un proces prin care consilierii de probaţiune evaluează nevoile sociale ale beneficiarului şi îl susţin pentru ca acesta să poată accesa serviciile sociale necesare. Este un proces care implică parcurgerea unor etape interdependente, ele fiind aceleaşi în soluţionarea diferitor cazuri.
 
Un subiect aparte l-a constituit evaluarea riscului sau analiza factorilor criminogeni care influenţează sau pot influenţa conduita generală a persoanei pentru care a fost solicitat referatul presentinţial. Colectarea şi prelucrarea informaţiilor ce ţin de infracţiunea comisă, mediul social, apartenenţa la un potenţial grup infracţional, calificarea profesională sau studiile, suportul moral, afectiv şi material al familiei etc. contribuie enorm în activitatea de probaţiune.
 
Amintim că seminare cu această tematică s-au desfăşurat la Bălţi şi Ceadâr-Lunga, respectiv – pe 26 şi 28 noiembrie curent.