02. 06. 2014
Vineri, 30 mai 2014, membrii Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei s-au întrunit în şedinţa ordinară la care au discutat şi au decis o serie de chestiuni ce ţin de activitatea curentă a INJ. La şedinţă, moderată de către preşedintele Consiliului, Eduard Ababei, vicepreşedinte al Curţii de Apel Bălţi, au fost prezenţi: Sabina Cerbu, secretar, viceministru al Justiţiei, şi membrii Consiliului: Igor Serbinov, adjunct al Procurorului General, Nicolae Gordilă, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Viorica Mihaila, judecător la Judecătoria Botanica din mun. Chişinău, Ghenadie Eni, preşedinte al Curţii de Apel Cahul, Radu Ţurcanu, judecător la Judecătoria Botanica din mun. Chişinău, Iurie Perevoznic, procuror, şef al Secţiei minori şi drepturile omului din cadrul Procuraturii Generale, şi Eduard Maşnic, procuror al sectorului Buiucani din mun. Chişinău.
Subiectele incluse pe ordinea de zi au fost prezentate de către Eduard Ababei, Anastasia Pascari, director executiv al INJ, Valeria Şterbeţ, şefa Secţiei didactico-metodică şi cercetări, şi Iulia Gorbatenco, şefa Secţiei instruire iniţială.
La şedinţă au fost aprobate curriculumurile stagiului de practică al candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror, inclusiv al asistenţilor judiciari. Acestea au fost elaborate în conformitate cu prevederile art. 15 din Legea privind Institutul Naţional al Justiţiei, ale Statutului Institutului Naţional al Justiţiei şi stabilesc scopul, condiţiile, modul de organizare şi de desfăşurare a stagiului. Consiliul a votat şi curriculumurile disciplinare şi al stagiului de practică pentru formarea iniţială a consilierilor de probaţiune pentru anul 2014.
În urma dezbaterilor referitor la demersul Consiliului Superior al Magistraturii privind necesitatea urgentării desfăşurării examenului de capacitate pentru solicitanţii la funcţia de judecător în baza vechimii în muncă, ţinând cont de explicaţiile oferite de către Dumitru Visternicean, preşedinte interimar al CSM, Consiliul a instituit Comisia de organizare a examenelor de capacitate pentru solicitanţii la funcţia de judecător în baza vechimii în muncă, care va elabora, până la 16 iunie 2014, proiectele actelor necesare pentru demararea examenelor, inclusiv programul, procedura, componenţa grupului de elaborare a testelor şi speţelor.
Totodată, Consiliul a desemnat şi componenţa Grupului de lucru pentru elaborarea testelor şi speţelor la concursul de admitere 2014 la disciplinele: drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. Grupul de lucru, constituit din 5 persoane, inclusiv preşedintele, va elabora testele şi speţele până la 22 august 2014.
De asemenea, au fost aprobate modificările Hotărârilor Consiliului INJ nr. 5/5 şi 5/6 din 24.04.2014, referitor la aplicarea Metodologiei de evaluare a calităţii programelor de formare din cadrul INJ şi a Statutului formatorului INJ odată cu aprobarea acestora de către CINJ.
În aceeaşi şedinţă, membrii Consiliului au luat act de informaţia prezentată de dna A. Pascari cu privire la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, inclusiv a Legii privind Institutul Naţional al Justiţiei, precum şi nota informativă a acestuia şi au propus ca Ministerul Justiţiei să creeze un grup de lucru pentru definitivarea proiectului de lege, grup de lucru care va fi compus din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor vizate (Institutul Naţional al Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Ministerul Justiţiei).