Şedinţa Comitetului de Coordonare a Donatorilor INJ

18. 06. 2014

Marţi, 17 iunie, Comitetul de Coordonare a Donatorilor INJ s-a reunit într-o şedinţă ordinară la Institutul Naţional al Justiţiei.

Reprezentanţi ai partenerilor Institutului (USAID ROLISP, NORLAM, ABA ROLI, ICMPD Moldova, Centrul Internaţional pentru protecţia şi promovarea femeii „La Strada”, Misiunea OSCE în Moldova, Organizaţia Internaţională a Muncii, ICNUR, OHCHR, Fundaţia SOROS Moldova, UNICEF, SP CNTFU, CDF) au fost salutaţi de către Anastasia Pascari, director executiv al INJ, care a specificat următoarele: „Convocarea şedinţei este condiţionată de oportunitatea implementării Metodologiilor de determinare a necesităţilor de formare continuă a judecătorilor şi procurilor, Statutului formatorului şi a Metodologiei de evaluare a calităţii programelor de formare din cadrul Institutului, elaborate cu suportul USAID ROLISP. Actele în cauză sunt aprobate de către Consiliul INJ în coordonare cu Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor şi Ministerul Justiţiei, ţinându-se cont de avizele partenerilor noştri”.
 
Totodată, directorul executiv al INJ a lansat donatorilor invitaţia de a se implica în pregătirea unor cursuri de instruire la distanţă, menţionând că, la primul training online „Specificul psihologic şi particularităţile audierii victimelor traficului de fiinţe umane”, realizat de către Tatiana Buianina, cu susţinerea Programului de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept (USAID ROLISP), au fost instruiţi 23 de persoane. Acest subiect a trezit interes, Tatiana Ciaglic, şefa Secţiei e-transformare, e-instruire şi tehnologii informaţionale a INJ, arătându-se dispusă să ofere mai multe detalii în acest sens. Dumneaei a accentuat faptul că, pe 16 iunie 2014, s-a început înscrierea online pentru al doilea grup de beneficiari ai acestui curs, iar, în anunţul plasat pe pagina web a INJ, pot fi găsite informaţii relevante la capitolul dat, inclusiv Ghidul didactic.
 
Ecaterina Popa, şefa Secţiei formare continuă din cadrul INJ, a expus Metodologiile de determinare a necesităţilor de formare continuă a judecătorilor şi procurorilor, care au drept scop colectarea datelor în vederea realizării unui studiu care să stea la baza elaborării planurilor de formare continuă a judecătorilor şi procurorilor, a agendelor şi a programelor de studiu. În metodologiile respective sunt descrise metode şi instrumente de identificare, evaluare şi stabilire a necesităţilor de formare continuă a judecătorilor şi procurorilor.
 
De asemenea, audienţa a luat cunoştinţă de Statutul formatorului şi de Metodologia de evaluare a calităţii programelor de formare din cadrul INJ, ambele prezentate de către Valeria Şterbeţ, şefa Secţiei didactico-metodică şi cercetări. Statutul formatorului reglementează aspectele referitoare la selectarea, angajarea, competenţele profesionale, atribuţiile, drepturile, îndatoririle, evaluarea şi excluderea formatorilor din reţeaua Institutului Naţional al Justiţiei. Iar, la elaborarea Metodologiei de evaluare a calităţii programelor de formare din cadrul INJ, accentul de bază s-a pus pe calitatea programelor de formare iniţială, continuă şi formarea formatorilor în vederea satisfacerii necesităţilor de pregătire a judecătorilor, procurorilor, precum şi a altor specialişti care activează în sectorul justiţiei, în funcţie de evoluţia cerinţelor. Prin urmare, au fost stabilite domeniile prin care este asigurată calitatea programelor de formare, inclusiv mecanismele de realizare a acestora.
 
Donatorii au salutat eforturile INJ de a elabora asemenea documente pentru standardizarea activităţii Institutului. Stela Cotorcea, coordonatorul Programului Protecţia Copilului (UNICEF), a comunicat că, la moment, Oficiul regional UNICEF elaborează un set de instrumente dedicate anume formatorilor în domeniul justiţiei juvenile, care, ajustate la necesităţile din RM, ar fi foarte utile pentru formatorii din cadrul INJ.
 
Marian Roman, coordonator naţional în domeniul protecţiei refugiaţilor (UNHCR Moldova), a evidenţiat un aspect important ce ţine de procedura de înscriere a beneficiarilor la cursurile de formare continuă, sugerând elaborarea unei metodologii de selectare a acestora.
 
Spre sfârşitul şedinţei, Eugenia Kistruga, şefa Secţiei resurse umane şi documentare, a adus la cunoştinţă celor prezenţi că Institutul Naţional al Justiţiei a obţinut statutul de observator la Reţeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN) a institutelor de magistratură din statele-membre ale Uniunii Europene. Este un succes indubitabil, întrucât R. Moldova nu este membru al UE şi nu a semnat încă Acordul de Asociere. Hotărârea a fost aprobată în cadrul Adunării Generale a Reţelei, care şi-a ţinut lucrările la Thessaloniki, pe 12 şi 13 iunie curent.