Atelier național de lucru în domeniul proprietății intelectuale pentru judecători

06. 11. 2014

Institutul Național al Justiției, în cooperare cu Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) și Consiliul Superior al Magistraturii, cu suportul organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), desfășoară, pe 6 și 7 noiembrie curent, Atelierul național de lucru pentru judecători în domeniul proprietății intelectuale.

Obiectivul major al activității este de a consolida capacitățile judecătorilor și a reprezentanților unor autorități publice din R. Moldova cu experiență în soluționarea litigiilor în domeniul proprietății intelectuale.
 
Analiza situației în domeniul asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală este cu atât mai importantă, cu cât, ca urmare a parafării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, țara noastră s-a angajat să creeze un cadru legal funcțional, similar celui comunitar.
 
Evenimentul a fost deschis cu alocuțiunea directorului general al AGEPI, Lilia Bolocan, care, pe lângă cuvântul de salut, a emis mulțumiri și dorința de a stabili o tradiție de colaborare între INJ și AGEPI, în vederea îmbunătățirii practicilor naționale la capitolul respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.
 
La deschidere au luat cuvântul Vera Macinscaia, judecător la Curtea Supremă de Justiție, Valeria Șterbeț, șefa Secției didactico-metodică și cercetări a INJ, Domnica Manole, judecător la Curtea de Apel Chișinău, și Xavier Vermandele, consilier juridic principal în Secția dezvoltarea respectului pentru proprietate intelectuală a OMPI (Geneva).
 
În calitate de oaspeți speciali au fost prezenți Viorel Roș, profesor la Universitatea Nicolae Titulescu din București, și Nicolae Mureșan, consilier juridic și consilier pe proprietate industrială, membru al Comitetului Legislație & Reglementări – INTA, România.
 
În prima zi au fost puse în discuție subiecte privind cadrul juridic și practica judiciară în domeniul respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova, procedura măsurilor provizorii în materia drepturilor de proprietate internațională, obiectul cererii de instituire a măsurilor provizorii, calitatea procesuală în cererea de instituire a măsurilor provizorii, încheierea judecătorească, efecte, căi de atac - toate prezentate de către Domnica Manole.
 
Expertul OMPI, Xavier Vermandele, a expus obiectivul OMPI, aranjamentul TRIPS – o abordare echilibrată privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.
Au avut loc discuții pe marginea studiilor de caz cu referire la mărci și drepturi de autor, cu implicarea experților români.
 
În calitate de reprezentant al Institutului Național al Justiției, Valeria Șterbeț a menționat importanța majoră a domeniului vizat la etapa actuală, care necesită o protecție judiciară adecvată atât din partea persoanelor specializate, cât și din partea instanțelor judecătorești.
 
A doua zi, vor fi abordate următoarele tematici: Respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în rețeaua internet; Sistemul probatoriu privind încălcările în domeniul proprietății intelectuale; Remedii civile: sancțiuni și penalități; Combaterea fenomenului de contrafacere a produselor; Statutul procesual al titularilor de proprietate intelectuală; Articolul 61 al Aranjamentului TRIPS; Încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală prin prisma dreptului internațional privat și Aplicarea eficientă a drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul procedurilor juridice.