Mecanisme de protecție a migranților conform standardelor CEDO

10. 11. 2014

Examinarea strategiilor legale în abordarea aspectelor problematice privind încălcarea drepturilor străinilor, inclusiv aplicarea standardelor legale conform celor promovate de organizațiile naționale, regionale și internaționale;îmbunătățirea înțelegerii provocărilor existente în cadrul legislativ privind securitatea umană și migrația, precum și modalitățile de abordare a acestora la nivel naţional; consolidarea cooperării inter-instituționale între Institutul Naţional al Justiţiei, Biroul Migraţie şi Azil, altre istituţii şi ONG-uri locale care activează în domeniul protecţiei migranţilor; abordarea unor studii de caz privind imigranții în Republica Moldova și compararea lor cu precendente asemănătoare din cadrul Curţii Europene a Drepturilor Omului – acestea au fost principalele obiective urmărite în cadrul mesei rotunde „Mecanisme de protecție a migranților conform standardelor Convenției Europene a Drepturilor Omului”, desfăşurată la 6 noiembrie, cu participarea unor judecători, avocaţi şi reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil.

Despre importanţa tematicii au vorbit la deschiderea evenimentului Mariana Pitic, Director executiv interimar al Institutului Naţional al Justiţiei, Olga Poalelungi, Directorul Biroului Migraţie şi Azil, Anatol Munteanu, avocat parlamentar, Director al Centrului pentru Drepturile Omului, şi Diana Hincu, coordonator naţional de proiect la Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor în domeniul Migraţiei.
 
„Discuţiile la această masă rotundă reperezintă o ultimă activitate în cadrul proiectului „Combaterea migraţiei iregulare în Moldova”, desfăşurat în parteneriat cu Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor în domeniul Migraţiei” şi finanţat de Uniunea Europeană. Societatea noastră, care tinde a fi una democrată, trebuie să asigure pe deplin drepturile fundamentale nu numai ale cetăţenilor săi, dar şi ale migranţilor. În multe cazuri, protejarea acestora le revine celor care înfăptuiesc justiţia, de unde reiese şi misiunea Institutului Naţional al Justiţiei de a aprofunda cunoştinţele reprezentanţilor sistemului de drept implicaţi în soluţionarea corectă a problemelor în care sunt implicaţi migranţii”, a menţionat Mariana Pitic.    
 
Cei prezenţi s-au bucurat de posibilitatea să-i asculte şi să facă un schimb de opinii cu doi experţi internaţionali invitaţi la eveniment: Lilja Gretarsdottir, consilier superior în Direcția drepturile omului și migrație a Consiliului Europei, şi Vasily Lukashevich, jurist delegat la grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului.  
 
Masa rotundă a fost organizată în cinci panele cu următoarele tematici:
I.Consolidarea cooperării interinstituționale - garant al protecției drepturilor migranților,
II. Cazuri de rele tratamente aplicate migranților şi acuzații de detenţie, tortură și maltratare din perspectiva practicii CtEDO,
III. Respectarea vieții private și de familie: cererile de despăgubire în cazuri legate de migrație,
IV. Bune practice și abordări în contextul art. 3 și art. 8 al Convenției: acțiuni în proceduri judiciare naționale,
V. Drepturi sociale și prevederile Cartei Sociale privind migrația.
 
În cadrul lor, au evoluat Olga Poalelungi, Anatol Munteanu, Lilja Gretarsdottir, Vasily Lukashevich, Gheorghe Bosâi, consultant superior în Serviciul investigații și monitorizare al Centrului pentru Drepturile Omului, Oleg Palii, Preşedintele Centrului de Drept al Avocaților, Alexandru Cebănaş de la Consiliul Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat şi Svetlana Rusu, consultant principal al avocatului parlamentar, Centrul pentru Drepturile Omului.
 
Pe parcursul evenimentului, s-a vorbit cu un interes deosebit despre art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi articolele privind extrădarea şi expulzarea din Codul penal şi Codul contravenţional ale Republicii Moldova.

S-a menţionat că la noi există un cadru normativ foarte bun în domeniul dat, dar este nevoie de mecanisme pe potrivă la implementarea acestuia – ceea ce s-a urmărit şi pe parcursul totalizărilor din cadrul mesei rotunde.