Implementarea legislației Republicii Moldova cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie

11. 11. 2014

„Violența împotriva femeilor este o formă de discriminare și de încălcare a drepturilor omului... Eliminarea acesteia necesită o reacționare cuprinzătoare și sistematică din partea statelor, Națiunilor Unite și a tuturor părților interesate.ˮ (Stoparea violenței împotriva femeilor: De la cuvinte la fapte, Studiu realizat de Secretarul General al Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon, 2006).

Ieri, 10 noiembrie 2014, la Institutul Național al Justiției a început seminarul de formare a formatorilor INJ în domeniul violenței în familie Implementarea legislației Republicii Moldova cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie. Acesta are o durată totală de trei zile.
 
Organizată de către Centrul de drept al femeilor, INJ și Avocații pentru drepturile omului, cu susținerea Misiunii OSCE în Moldova și a Fundației OAK, instruirea are scopul de a consolida capacitățile specialiștilor care activează în domeniul justiției și schimbul de practici dintre aceștia.
 
În debutul cursului, Directorul Centrului de drept al femeilor, Angelina Zaporojan-Pînzari, a menționat atât importanța tratării subiectului, cât și rolul organizației sale în combaterea și prevenirea violenței în familie, aducând totodată mulțumiri partenerilor grație cărora are loc acest eveniment.
 
În calitate de formatori au fost prezenți specialiști din cadrul organizației Avocații pentru drepturile omului – cei care s-au implicat activ în procesul de susținere a reformei în domeniul combaterii violenței în familie. Astfel, Beatriz R. Menanteau, consilier juridic de nivel inferior în cadrul programului Women’s Human Rights, Helen Rubenstein, consilier juridic de nivel inferior în cadrul programului Women’s Human Rights, Kathryn Quaintance, judecător al Tribunalului Districtual din Hennepin, statul Minnesota (SUA), și Elizabeth Vivienne Cutter, judecător al Tribunalului Districtual din Hennepin, statul Minnesota, au venit pentru a promova practici și idei viabile, experiențe din mai multe state, în special din SUA, care pot schimba și îmbunătăți practica națională în aplicarea legislației cu privire la violența în familie în conformitate cu standardele europene și internaționale.
 
În prima zi a fost abordată reforma legislației cu privire la violența în familie și au fost trecute în revistă prevederile legislative naționale, modificările propuse, lacunele în legislație, interpretarea legii. Experții străini au adus exemple și practici din contextul internațional, au reiterat actele legislative internaționale care vizează prevenirea și combaterea violenței în familie, cum ar fi Convenția Consiliului Europei cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, Tratatul Uniunii Europene de la Lisabona (2007), Convenția Națiunilor Unite împotriva torturii și a altor pedepse ori tratamente cu cruzime inumane sau degradante, Convenția asupra eliminării tuturor formelor de discriminare față de femei (CEDAW), Legea SUA cu privire la violența împotriva femeilor (VAWA), Legea cu privire la abuzul la domiciliu a statului Minnesota (1979) etc.
 
Alte probleme - cum ar fi responsabilizarea agresorilor și consecințele violenței, modul de reacționare a agresorului, faptele și concepțiile greșite cu privire la violența în familie, precum și prevederile legislației Republicii Moldova - au fost dezbătute în grupuri mici, iar ulterior - expuse și abordate în plen.
 
Astăzi, tratarea tematicii a început cu recapitularea chestiunilor discutate în ziua precedentă.
 
Despre evaluarea riscului și letalitatea în cazurile de violență în familie, fenomenul crimei în cazul relațiilor intime de cuplu, factorii de risc, dar și despre eforturile care ajută la scăderea numărului de crime domestice s-a discutat în prima parte a zilei.
 
Participanți au fost împlicați în diverse exerciții interactive, care vizau aspecte precum pericolele reconcilierii și medierii în cazurile de violență în familie, retragerea plângerii și exercitarea urmăririi penale după retragerea plângerii de către victimă, programe de reabilitare a agresorului ș.a.
 

În ultima zi a seminarului, pe 12 noiembrie curent, vor fi organizate mai multe exerciții și jocuri de rol, în a căror abordare subiectul tratat va fi temeinic asimilat, astfel ca impactul practicii asupra consolidării și perfecționării capacităților în aplicarea legislației cu privire la violența în familie să fie mai pronunțat.