Prima reuniune a grupului resursă din acest an

04. 02. 2014
Institutul Naţional al Justiţiei, cu suportul partenerilor NORLAM şi ABA ROLI, a organizat a treia etapă a cursului de instruire pentru formatori în domeniul implementării în R. Moldova a prevederilor Convenţiei europene pentru drepturile omului.
 
Grupul resursă, alcătuit din judecători, procurori şi avocaţi, s-a întrunit vineri, 31 ianuarie, pentru a identifica carenţele şi soluţiile corespunzătoare în următoarele domenii: respectarea principiului contradictorialităţii, aplicarea măsurilor speciale de investigaţii, aplicarea arestării preventive şi admisibilitatea probelor.
 
În calitate de formatori au evoluat experţii Misiunii NORLAM – Torolv Groseth, judecător, Bjorn Larsen, procuror, şi consilierul juridic ABA ROLI Moldova – Alina Secrieru.
 
Pe parcursul seminarului au fost discutate problemele depistate şi recomandările făcute de ABA ROLI, NORLAM şi Fundaţia Soros Moldova pentru modificarea actualului Cod de procedură penală. Astfel, prevederile acestuia au fost analizate prin prisma respectării principiului contradictorialităţii, în special, cu referire la expertiza judiciară, competenţele procurorului în raport cu apărătorul pe durata procesului de judecată, egalitatea părţilor la prezentarea probelor, modalitatea desfăşurării şedinţelor de judecată şi de audiere a martorilor, acordul de recunoaştere a vinovăţiei.
 
Un alt aspect examinat în cadrul trainingului a ţinut de măsurile speciale de investigaţie şi necesitatea modificării acestora, cu respectarea articolului 8 al CEDO si a jurisprudenţei CtEDO, pentru asigurarea eficientă a aplicării lor în cadrul urmăririi penale.
 
Alte propuneri legislative formulate de experţii străini şi dezbătute de către participanţi au vizat unele aspecte legate de aplicarea arestării preventive şi admisibilitatea probelor.