Consiliul INJ a aprobat curricumulurile disciplinare şi metodologiile de determinare a necesităţilor de formare

03. 02. 2014
Vineri, 31 ianuarie 2014, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei, prezidată de Eduard Ababei, Preşedintele Consiliului, vicepreşedinte al Curţii de Apel Bălţi. Au fost prezenţi Sabina Cerbu, secretarul şedinţei, viceministru al justiţiei, membrii Consiliului: Radu Ţurcanu, judecător la Judecătoria Botanica, municipiul Chişinău, Maria Malanciuc, judecător la Judecătoria Ungheni, Igor Serbinov, adjunct al Procurorului General, Iurie Perevoznic, şef de secţie la Procuratura Generală, Eduard Maşnic, procuror al sectorului Buiucani din municipiul Chişinău şi Sergiu Băieşu, doctor habilitat în drept, conferenţiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova.

Pe parcursul şedinţei, majoritatea discuţiilor au avut ca obiect de dezbatere următoarele chestiuni:

  • aprobarea curriculumurilor disciplinare pentru formarea iniţială a candidaţilor la funcţii de judecător şi procuror în semestrul III, conform planului de învăţământ 2012-2014;
  • aprobarea curriculumurilor disciplinare pentru formarea iniţială a candidaţilor la funcţii de judecător şi procuror în semestrul II, conform planului de învăţămînt 2013-2015;
  • aprobarea Metodologiei de determinare a necesităţilor de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de procuror şi a Metodologiei de determinare a necesităţilor de formare continuă a procurorilor;
  • completarea reţelei de formatori.
Informaţii desfăşurate şi explicaţiile de rigoare privind curriculumurile disciplinare şi metodologiile de determinare a necesităţilor de formare a prezentat Valeria Şterbeţ, şefa Secţiei didactico-metodică şi cercetări. „În conformitate cu Ghidul metodologic pentru elaborarea curriculumurilor, formatorii au fost solicitaţi să actualizeze curriculumurile disciplinare pentru formarea iniţială a candidaţilor la funcţii de judecător şi procuror în semestrul III, conform planului de învăţământ 2012-2014. Toate curriculumurile au fost verificate prin prisma corespunderii modelului de curriculum aprobat de Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei în luna septembrie”, a spus dumneaei, menţionând că, conform CRSJ, se preconizează instituirea în cadrul INJ a unui Consiliu metodico-ştiinţific, care va fi preocupat inclusiv de conţinutul curriculumurilor.
 
Menţionăm şi una dintre nenumăratele intervenţii ale dlui Sergiu Băieşu: „În conţinutul curricumurilor ar trebui de pus accentul pe aspectele practice. Spre exemplu, curriculumul elaborat de Roger Gladei ar putea fi dat drept exemplu pentru ceilalţi”.
 
Consiliul a aprobat menţionatele curriculumuri disciplinare pentru formarea iniţială, metodologia de determinare a necesităţilor de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de procuror şi cea de determinare a necesităţilor de formare continuă a procurorilor.
 
În urma unei alte informaţii, prezentate de Veaceslav Didâc, Director adjunct al Institutului Naţional al Justiţiei, în vederea asigurării desfăşurării activităţilor de formare iniţială şi continuă planificate pentru anul 2014, Consiliul a decis completarea reţelei de formatori şi publicarea anunţului respectiv pe pagina web a Institutului.