Institutul Naţional al Justiţiei, în parteneriat cu Oficiul Consiliului Europei în Republica Moldova, a dat startul unei noi runde de seminare cascadă în domeniul drepturilor omului, ai căror beneficiari sunt judecători şi procurori.
În perioada 14-15 mai curent, se desfăşoară primul training cu genericul „Mecanisme naţionale de protecţie a solicitanţilor de azil. Standardele Curţii Europene a Drepturilor Omului” cu scopul aprofundării şi sporirii cunoştinţelor participanţilor la capitolul dat.
Evenimentul, deschis de către Diana Scobioală, Director executiv al INJ, şi Ruslan Grebencea, coordonator de program al Oficiului Consiliului Europei în Moldova, se înscrie în cadrul Proiectului „Suport pentru implementarea coerentă la nivel naţional a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în Republica Moldova”.
Timp de două zile, experţii de la Oficiul Avocatului Poporului – Svetlana Rusu şi Olga Vacarciuc, vor prezenta subiecte privind drepturile solicitanţilor de azil prin prisma Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, cadrul normativ naţional în domeniul migraţiei, protecţia oferită solicitanţilor de azil, procedura de examinare a cererii de azil, detenţia şi restricţiile privind libertatea circulaţiei etc.
În lunile mai şi iunie vor avea loc şi alte seminare la Chişinău, Bălţi şi Cahul, care vor aborda diverse aspecte ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.