18. 05. 2015
Pe 14 şi 15 mai, la hotelul Rina Vista din Poiana Braşov s-a desfăşurat seminarul de instruire continuă pentru judecători din R. Moldova „Protecţia solicitanţilor de azil şi a refugiaţilor conform Convenţiei de la Geneva din 1951”.
Evenimentul a avut loc în cadrul unui proiect cofinanţat de Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi şi Uniunea Europeană. „La realizarea acestui proiect, România a fost aleasă ca ţară mentor pentru R. Moldova şi, timp de doi ani, am avut o colaborare foarte strânsă cu colegii de la Direcţia Azil şi Integrare din România. Împreună, am reuşit să facem schimb de experienţă, să elaborăm instrucţiuni şi metodologii interne pentru a îmbunătăţi domeniul azilului în ţara noastră”, a spus la deschiderea seminarului Natalia Gogu, unul dintre organizatorii evenimentului, specialist la UNHCR Moldova. Cele spuse de dumneaei au fost completate de către Traian Ţurcanu, şeful Biroului Naţional UNHCR Moldova, care a menţionat că proiectul a fost lansat în 2013, cuprinde şase ţări – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Belarus, Ucraina, R. Moldova – şi va finaliza în luna iunie curent cu o conferinţă de nivel înalt la Kiev. Pe parcursul a doi ani au fost atinse rezultate remarcabile privind îmbunătăţirea calităţii înregistrării solicitanţilor de azil, îmbunătăţirea calităţii intervievării şi controlul calităţii deciziilor emise pe marginea cererilor de azil.
La deschiderea seminarului au mai vorbit Eduard Ababei, Preşedintele Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei, Claudiu Drăguşin, judecător la Judecătoria sectorului 4 din Bucureşti, şi Cătălin Frangulea, consilier juridic în Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcţia Azil şi Integrare din România. Ei au menţionat că scopul seminarului este de a actualiza cunoştinţele judecătorilor şi specialiştilor în domeniu privind situaţia de azil din Moldova, cadrul juridic şi instituţional care vizează acest sistem atât în R. Moldova cât şi în România, aplicarea instrumentelor juridice naţionale şi regionale, precum şi exigenţele la evaluarea necesităţilor de protecţie a solicitanţilor de azil.
Pe parcursul a două zile, în faţa judecătorilor şi a unui grup de specialişti de la Biroul Migraţie şi Azil, UNHCR Moldova, Centrul de Drept al Avocaţilor şi Institutul Naţional al Justiţiei au fost prezentate, cu intervenţii de întrebări şi răspunsuri, dar şi studii de caz, următoarele subiecte: Mandatul şi Rolul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi – Traian Ţurcanu, şef al Biroului Naţional UNHCR Moldova, Situaţia refugiaţilor în R. Moldova. Cadrul juridic naţional în domeniul azilului. Situaţia în instanţele competente în materia azilului, contestarea deciziilor în instanţa de judecată în R. Moldova – Natalia Guma, şefa Secţiei protecţie internaţională şi proceduri de azil a Biroului Migraţie şi Azil, Cadrul legal şi instituţional din România cu privire la refugiaţi şi persoane aflate în nevoie de protecţie internaţională – Cătălin Frangulea, consilier juridic la Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcţia Azil şi Integrare din România, Interpretarea art. 2 şi 3 CEDO în raport cu problemele refugiaţilor – Claudiu Drăguşin, judecător la Judecătoria sectorului 4 din Bucureşti, Aspecte relevante în evaluarea protecţiei subsidiare. Cadrul legal şi normativ – Cătălin Frangulea, Principiile fundamentale în domeniul azilului – Cristina Bunea, consilier juridic la UNHCR România, Rolul de supervizare al UNHCR şi relevanţa acestuia pentru procedura de azil – Cristina Bunea, Regula 39 din Regulamentul Curţii Europene a Drepturilor Omului. Momentul depunerii cererii, durata şi solicitanţii Regulii 39. Consecinţele juridice ale măsurilor provizorii prevăzute de Regula 39 – Claudiu Drăguşin, Jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în domeniul azilului – Cristina Bunea, Poziţia UNHCR privind detenţia şi returnarea solicitanţilor de azil – Sergiu Găină, coordonator protecţie la UNHCR Moldova, Procedurile de îndepărtare a străinilor de pe teritoriul R. Moldova – Mihai Vodă, inspector superior al Secţiei returnări şi măsuri restrictive a Biroului de Migraţie şi Azil.
Participanţii la seminar au apreciat buna organizare a evenimentului de către UNHCR şi INJ, dar şi generozitatea părţii române.