17. 02. 2015
Ieri, la Institutul Naţional al Justiţiei s-a aflat Jos Uitdehaag, expert în executare al Consiliului Europei, membru al Uniunii Internaţionale a Executorilor Judecătoreşti. Dumnealui a fost însoţit de către Roman Talmaci, Preşedintele Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, care a menţionat că expertul străin se află la Chişinău cu scop de monitorizare a reformei sistemului de executare, precum şi de identificare a unor noi modificări care urmează a fi făcute în contextul Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei.
În 2008, Jos Uitdehaag s-a numărat printre primii oaspeţi străini care au vizitat Institutul Naţional al Justiţiei îndată după lansarea acestuia. Este cunoscut în sistemul nostru de drept ca unul dintre autorii reformei din sectorul executării judecătoreşti. Dumnealui s-a arătat mulţumit de transformările din sistemul de executare judecătorească şi consideră că lucrul acesta se întâmplă şi datorită instruirilor iniţiale sau continue pe care INJ le oferă executorilor judecătoreşti stagiari şi executorilor judecătoreşti aflaţi în funcţie. „E necesar să programăm continuarea acestor instruiri în cadrul unui proiect care va continua până în 2017”, a spus Jos Uitdehaag.
Din partea Institutului Naţional al Justiţiei, la discuţii au participat Diana Scobioală, noul Director executiv, Ecaterina Popa, şefa Secţiei formare continuă, şi Olga Pisarenco, consilierul Directorului executiv. Dumnealor au consemnat spiritul de bună colaborare a Institutului Naţional al Justiţiei cu Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti. Executorii judecătoreşti beneficiază la INJ de instruire iniţială, iar ulterior – de formare continuă. Aceste instruiri sunt programate şi coordonate la şedinţe comune cu reprezentanţi ai UEJ, în cadrul cărora se identifică şi necesităţile de formare. În 2012 şi 2013 au avut loc instruiri iniţiale pentru executori stagiari.
O bună parte din tematicile pentru formarea continuă a executorilor judecătoreşti sunt programate în Planul de realizare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei. „Mult mai rezultative s-au dovedit a fi instruirile în grupuri mixte, la care, alături de executorii judecătoreşti, participă şi judecători, şi procurori”, s-a dat cu părerea Roman Talmaci, care este şi formator la Institutul Naţional al Justiţiei.
Un interes deosebit din partea oaspetelui a trezit noua posibilitate de formare continuă – instruirea la distanţă. Posibilităţile de folosire a acesteia, precum şi programarea unei noi runde de formare continuă a executorilor judecătoreşti urmează să fie stabilite în luna aprilie, când Jos Uitdehaag va reveni la Chişinău.
Menţionăm că pe parcursul anului trecut INJ a organizat şi desfăşurat şapte seminare mixte, cu participarea unor executori judecătoreşti, procurori şi judecători. Ele au avut următoarele tematici: „Particularităţile aplicării noului mecanism de reparare de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea sau executarea în termeni rezonabili a hotărârilor judecătoreşti”, „Contestarea actelor executorului judecătoresc. Procedura de judecare a recursului împotriva hotărârii primei instanţe”, „ Recunoaşterea şi executarea hotărârilor instanţelor judecătoreşti străine şi a hotărârilor arbitrale străine”, „ Accesul la informaţie. Aspecte practice privind protecţia datelor cu caracter personal şi soluţionarea problemelor în legătură cu accesul la informaţie”. În cadrul lor au fost instruiţi 54 de executori judecătoreşti, 87 de procurori şi 134 de judecători. La 19 decembrie, 21 de executori judecătoreşti au participat la masa rotundă „Interacţiunea dintre procedurile de executare silită şi procedurile notariale”, împreună cu 20 de notari.