Stagiul de practică: totalizarea rezultatelor

26. 01. 2015
Pe 23 ianuarie, în Sala de conferinţe a Institutului Naţional al Justiţiei s-a desfăşurat şedinţa de totalizare a stagiului de practică a audienţilor care candidează la funcţiile de judecător şi procuror, promoţia a şaptea.
 
În context, menţionăm că stagiul de practică constituie o parte integrantă a procesului de instruire iniţială care asigură formarea competenţelor profesionale, precum şi acumularea experienţei privind organizarea şi realizarea activităţilor în domeniul profesional, având drept obiective consolidarea şi aprofundarea cunoştinţelor teoretice, dezvoltarea abilităţilor şi capacităţilor formate în cadrul instruirii iniţiale, formarea deprinderilor practice şi profesionale, cunoaşterea sistemului administrativ, a specificului activităţii instituţiilor în cadrul cărora se desfăşoară stagiul de practică şi a actelor normative care reglementează activitatea acestora, colaborarea cu toţi factorii implicaţi în activitatea profesională, formarea aptitudinilor profesionale necesare pentru exercitarea profesiei de judecător sau de procuror, formarea deprinderilor de întocmire şi redactare a actelor procedurale emise de judecători şi de procurori etc.
 
În debutul şedinţei, Mariana Pitic, Directorul executiv interimar al INJ, a salutat audienţii, remarcând faptul că „stagiul de practică este perioada în care Dvs. aveţi oportunitatea să mergeţi în instanţele de judecată,în procuraturi şi organe de urmărire penală pentru a acumula cât mai multe deprinderi practice şi aptitudini profesionale, fiind îndrumaţi de tutorii de practică. De calitatea formării obţinute până la numirea în funcţie depinde şi calitatea actului procesual. INJ a întreprins măsuri maxime pentru a moderniza procesul de formare, elaborând concepţii şi noi metodologii de formare iniţială a candidaţilor la funcţii de judecător şi procuror şi au fost depuse eforturi pentru ca Dvs, în cadrul INJ, să aveţi parte de o instruire la cel mai înalt nivel”.
 
Un raport amplu privind evaluarea finală a stagiului de practică a prezentat Veaceslav Didâc, director executiv adjunct. Dumnealui a relatat că membrii Comisiei de evaluare a stagiului de practică au luat cunoştinţă de rapoartele, agendele, proiectele de acte întocmite şi prezentate de audienţii-stagiari, precum şi de referinţele conducătorilor de practică. „În referinţele prezentate, toţi conducătorii stagiului de practică au calificat drept pozitivă efectuarea practicii, menţionând faptul că obiectivele principale au fost realizate, iar audienţii au însuşit noi cunoştinţe, şi-au format abilităţi şi competenţe noi. Ei au demonstrat că sunt bine pregătiţi teoretic, oneşti, disciplinaţi şi conştiincioşi. Am studiat proiectele de acte prezentate de Dvs. şi am constatat că majoritatea sunt întocmite calitativ, cu respectarea prevederilor legale”, a spus dumnealui. Membrii Comisiei au ţinut cont de realizarea obiectivelor prevăzute în Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea stagiului de practică a audienţilor Institutului Naţional al Justiţiei, modul de susţinere a rapoartelor verbale şi de rezultatele evaluării finale a examenelor, apreciind înalt competenţele dobândite în cadrul stagiului de practică (cea mai mare notă – 9,93, iar cea mai mică – 8.15).
 
Veaceslav Didâc a relatat observaţiile şi sugestiile propuse de către audienţi privind organizarea, desfăşurarea stagiului de practică şi a examenelor de evaluare. Spre exemplu, în opinia unora, durata stagiului de practică ar trebui să fie mai mare (7-8 luni, în loc de 6 luni, ca în prezent), în opinia altora – să fie prelungit numai termenul stagiului de practică la instituţia de bază. Există şi păreri de a majora cu o săptămână durata stagiului la instituţiile care nu sunt de bază.
 
O altă sugestie din partea candidaţilor la funcţia de judecător este de a programa stagiul în câteva judecătorii, întrucât unele categorii de litigii sunt examinate doar în unele instanţe. Candidaţii la funcţia de procuror ar dori ca în cadrul stagiului să fie incluse procuraturile specializate, precum Procuratura Anticorupţie, Procuratura Militară.
 
Aceste şi alte propuneri vor fi analizate şi vor fi luate în considerare la programarea următorului stagiu de practică.
 
Despre evaluarea curentă efectuată de către angajaţii INJ a vorbit Iulia Gorbatenco, şefa Secţiei formare iniţială. „Monitorizarea s-a efectuat în fiecare instanţă şi procuratură. Toţi audienţii au menţionat că stagiul de practică este foarte util şi corespunde aşteptărilor lor, iar realizarea obiectivelor a fost posibilă, în mare parte, datorită conducătorului de practică, sub îndrumarea căruia s-au întocmit hotărâri, sentinţe, acte procedurale, s-au efectuat cercetări la faţa locului etc”.
 
Vera Toma, membru al Comisiei, reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, a subliniat următoarele: „Stimez hotărârea Dvs. de a deveni judecători şi procurori şi sunt convinsă că sunteţi nişte persoane curajoase dacă optaţi pentru profesia aleasă în zilele când sistemul judiciar este blamat şi criticat permanent. Cunoscându-vă în perioada examenelor de evaluare a stagiului de practică, am ajuns la concluzia că sunteţi acei care vor îmbunătăţi imaginea sistemului justiţiei, deoarece posedaţi cunoştinţe bune, atât teoretice, cât şi practice”.