INJ lansează o nouă generație de viitori judecători și procurori

02. 10. 2015

Joi, 1 octombrie 2015, la Institutul Național al Justiției a avut loc lansarea oficială a promoției a 9-a de audienți la formare inițială, care, peste 18 luni de studii, vor avea dreptul să candideze la funcții de judecător și de procuror. 

La ceremonie au fost prezenți Ion Druță, Președintele Comisiei de admitere din anul curent, judecător la Curtea Supremă de Justiție, Vladimir Cebotari, Ministrul Justiției, Corneliu Gurin, Procuror General, Victor Micu, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, și Mircea Roșioru, Președintele Consiliului Superior al Procurorilor. Prezența acestora au aplaudat-o cei 45 de noi audienți admiși la formare inițială în anul 2015 - 20 viitori candidați la funcţia de judecător şi 25 viitori candidați la funcția de procuror. Anume atâtea locuri a decis să scoată la concurs, prin hotărârea sa din 31 martie 2015, Consiliul Institutului Național al Justiției, în baza hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor privind prognoza asupra numărului de locuri vacante pentru funcţii de judecător şi de procuror, pentru formare iniţială în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei în perioada 1 octombrie 2015 - 31 martie 2017.

În anul curent, Comisia pentru organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere a înregistrat 215 cereri, dintre care 67 – pentru funcţia de judecător și 148 – pentru funcţia de procuror. Examenele au început la 2 septembrie și au constat din proba scrisă tip-grilă și proba verbală, iar la 23 septembrie rezultatele lor au fost anunțate. Comisia pentru examenele de admitere a menționat: concursul s-a desfăşurat fără dificultăţi, participanții demonstrând o pregătire bună și un comportament onest. 
 
Unele dintre aceste informații le-a prezentat asistenței Ion Druță, Președintele Comisiei de admitere, îndată după ce Diana Scobioală, Directorul executiv al Institutului Național al Justiției, a făcut prezentarea oficialităților participante la eveniment. Totodată, dumneaei, felicitând noul contingent de aspiranți la funcții de judecător și de procuror, a menționat că aceștia au nevoie de o cultură juridică îmbunătățită, pentru a face față noilor provocări. „Suntem convinși că educația este cheia succesului. Veți fi prima promoție care va studia conform noului Plan de formare inițială, asupra căruia am lucrat foarte mult în ultimele trei luni de zile. Am îmbunătățit substanțial și infrastructura INJ. Veți beneficia de o nouă sală de computere, veți urma formările pe table interactive… În general, ne străduim ca, împreună cu formatorii, să trecem la o nouă etapă de formare a audienților noștri, astfel ca, atunci când veți absolvi INJ, să fiți apți și solicitați de a accede în funcție. Sper că sunteți conștienți, dar și pregătiți pentru a atinge noi standarde profesionale și deontologice necesare pentru a mișca transformările din societatea noastră”, a spus Diana Scobioală. 
 
În cadrul evenimentului, au vorbit toți cei cinci reprezentanți ai instituțiilor din cadrul sistemului de drept al Republici Moldova prezenți la deschiderea cursului de formare inițială. Ei s-au referit la specificul misiunii judecătorilor și procurorilor în sistemul de drept și la necesitatea transformărilor din cadrul acestuia pentru a îmbunătăți imaginea justiției în societate. Noii audienți au fost îndemnați să muncească mult, în special asupra integrității lor profesionale și morale.
 
În aceeași zi, audienții la formare inițială în perioada 1 octombrie 2015 – 31 martie 2017 au făcut cunoștință cu sălile de studiu și cu programul de formare pe care îl vor urma la Institutul Național al Justiției.