Atelier de lucru privind implementarea instrumentelor SATURN pentru statistica judiciară în instanţele judecătoreşti

24. 11. 2015

Azi, 24 noiembrie, Institutul Naţional al Justiţiei găzduieşte atelierul de lucru privind aplicarea unor linii directoare ale Centrului SATURN pentru administrarea duratei procedurilor judiciare în instanţele-pilot: Curtea Supremă de Justiţie, curţile de apel Chişinău şi Cahul, judecătoriile sectorului Râşcani din mun. Chişinău, Soroca şi Ialoveni.

Evenimentul, desfăşurat în parteneriat cu Consiliul Europei, se înscrie în Proiectul „Consolidarea eficienţei justiţiei şi acordarea sprijinului profesiei de avocat în Republica Moldova” prin intermediul Cadrului Programatic de Cooperare CoE/EU, 2015-2017.
 
Metodologia şi instrumentele elaborate de Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ) sunt implementate în cele şase instanţe judecătoreşti, desemnate de Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea îmbunătăţirii gestiunii timpului judiciar şi a calităţii actului de justiţie, ca serviciu public. Judecătorii și personalul instanțelor implicate în faza pilot sunt instruiți cu privire la instrumentele SATURN, dar și cum acestea urmează a fi realizate în activitățile de zi cu zi ale instanțelor de judecată.
 
Pe durata workshop-ului sunt puse în discuţie recomandările CEPEJ privind statisticile judiciare, bunele practici ce ţin de colectarea datelor statistice, analiza lor şi publicarea rezultatelor de către instanţele-pilot, instrumentele utilizate de către experţii CEPEJ în vederea analizei performanţei instanţelor.
 
Totodată, participanţii la atelier – judecători şi asistenţi judiciari de la instanţele judecătoreşti incluse în proiect, precum şi reprezentanţi ai Departamentului de Administrare Juridică – vor efectua un exerciţiu practic cu utilizarea fişelor Excel pentru analiza statisticilor judiciare.
 
Menţionăm că, conform datelor statistice pentru anii 2010-2014 şi ale autoevaluării nivelului de implementare a celor 15 Linii directoare SATURN privind gestiunea timpului judiciar din instanţele-pilot, s-a constatat că indicatorii de eficienţă, în general, sunt buni, dar există un dezechilibru pronunţat între instanţele de acelaşi nivel. De asemenea, preocupările pentru calitatea justiţiei, în general, şi a instanţelor, în particular, câştigă teren, dar se atestă o înţelegere vagă a ceea ce ar putea fi făcut în această privinţă.