Luni, 10 septembrie, la Institutul Naţional al Justiţiei a avut loc seminarul „Rolul managerului în activitatea de probaţiune”. Acesta a fost organizat pentru 46 de audienţi – 42 şefi şi 4 şefi adjuncţi ai celor 42 birouri de probaţiune din republică.
Anterior au avut loc patru seminare de instruire a managerilor birourilor de probaţiune. Vitalie Popa, şeful Serviciului analitic şi programe internaţionale, şi Vladimir Popa, şeful Oficiuliui central de probaţiune de pe lângă Departanetul instituţiilor penitenciare, au prezentat managerilor de probaţiune teme ce ţin de organizarea activităţii acestora: „Aspecte manageriale. Rolul managerului”, „Procesul de planificare şi raportare a activităţii Biroului de probaţiune”, „Procesul de organizare a activităţii de probaţiune”, ”Procesul de repartizare a sarcinilor”.
La seminar s-a pus accentual pe planificarea, organizarea şi dirijarea activităţii de probaţiune, pe elemente de implicare a şefilor birourilor în activitatea de probaţiune, felul de coordonare a activităţii lor, în ce măsură sarcinile repartizate consilierilor de probaţiune sunt justificate şi dacă ei explică amănunţit ceea ce trebuie să execute consilierii. Un interes aparte au trezit discuţiile despre tipurile de management, cum ar fi conducerea agresivă, abuzivă, corectă ş.a. S-a analizat în ce măsură reuşesc şefii birourilor de probaţiune să stabilească legătura optimă, funcţională cu subalternii lor, care sunt acţiunile lor în cazul în care consilierii nu-şi execută sarcinile – îi pedepsesc, le explică, le intră în situaţie sau rămân indiferenţi, ca să se activeze doar atunci când sunt anunţaţi că vor fi supuşi controlului din partea instanţelor superioare. Rolul şefului biroului este de implicare, de explicare, de ghidare, de intermediere între concilier şi beneficiarul probaţiunii.
„Nu mai merge stilul de lucru dictatorial, cu „ordinul nu se discută, ci se execută”. E nevoie de o implicare constructivă. În acest context, i-am întrerbat pe şefii birourilor cât de des îşi laudă subalternii, cât de des le solicită sfaturile. Contează o apropiere de subaltern, o stimulare morală a acestuia. Sperăm ca seminarul să influenţeze pozitiv activitatea managerilor de probaţiune. Ne-am străduit să-i învăţăm a-şi aranja toate programele pe poliţe aparte, ca să le fie clar ce au de făcut pentru a ne debarasa de haos în activitatea birourilor de probaţiune”, ne-a spus Vitalie Popa, şeful Serviciului analitic şi programe internaţionale de pe lângă Departanetul instituţiilor penitenciare.