Discuţii publice pe marginea Programului de dezvoltare strategică a Procuraturii

15. 10. 2012
Astăzi, 15 octombrie, la Institutul Naţional al Justiţiei au loc dezbateri publice pe marginea Programului de dezvoltare strategică a Procuraturii Republicii Moldova pentru anii 2012-2014 (PDS).
 
Evenimentul, organizat de Consiliul Europei în cooperare cu Procuratura Generală şi INJ, cu suportul financiar al Uniunii Europene, a debutat cu discursurile rostite de Iurie Garaba, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Ulvi Akhundlu, şeful Oficiului Consiliului Europei în R. Moldova, Vladimir Grosu, viceministrul Justiţiei, Valentin Coval, şeful Secţiei juridice, implementarea reformelor legislative şi instituţionale, PG. Alţi raportori: Segiu Ostaf, Centrul de resurse pentru drepturile omului, Nadejda Vieru, procuror, Secţia asistenţă juridică internaţională şi integrare europeană a PG, Liuba Cuzneţova, consultant principal al Cancelariei de Stat, Ion Oboroceanu, procurorul r-nului Căuşeni.
 
În calitate de experţi internaţionali au luat cuvântul Birgitte Vestberg, ex-Procuror general al Danemarcei, procuror-şef pe crime internaţionale, şi Bostjan Penko, avocat, ex-director al Oficiului naţional pentru prevenirea corupţiei.
 
Reformele din cadrul întregului sistem justiţiar, inclusiv din Procuratură, au determinat elaborarea PDS-ului, pentru a fi aplicate prevederile actelor legislative (Legea privind aprobarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, nr. 231 din 25.11.2011, Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 6 din 16.02.2012).
 
Programul de dezvoltare strategică a Procuraturii, întocmit pentru o perioadă de trei ani, este principalul document de planificare managerială şi strategică a activităţii acestei instituţii. PDS prevede analiza necesităţilor actuale, ansamblul de obiective prioritare, corelate cu documentele de politici naţionale şi internaţionale, direcţiile de activitate şi priorităţile pe termen mediu şi modul de realizare a acestora, evaluarea perfomanţelor şi căile de dezvoltare a capacităţilor instituţionale, precum şi procedurile utilizate la monitorizarea, evaluarea şi raportarea rezultatelor implementării Programului.
 
PDS-ul este axat pe următoarele capitole:
 
  • situaţia curentă, în care se consemnează misiunea şi se descrie profilul autorităţii, precum şi analiza SWOT (identificarea punctelor forte, slabe, oportunităţilor şi riscurilor care influenţează activitatea instituţiei);
  • cadrul de politici pe termen mediu, reliefându-se priorităţile de politici publice pe termen mediu, preluate din documentele de politici publice aprobate la nivel naţional şi sectorial, programele şi subprogramele de care este responsabilă sau la realizarea cărora contribuie Procuratura;
  • obiectivele Procuraturii, care ţin de competenţa Procuraturii, indicatorii de performanţă, subdiviziunile din cadrul autorităţii responsabile de implementarea acţiunilor programului, instrumentele de realizare a obiectivelor şi perioada de realizare a acestora;
  • evaluarea şi recomadările de dezvoltare a capacităţilor include sumarul evaluării capacităţilor, indicând necesităţile prioritare de capacităţi şi recomandările pentru suplinirea acestora;
  • mecanismul de monitorizare şi evaluare descrie instrumentele şi procedurile utilizate la monitorizarea, evaluarea şi raportarea rezultatelor implementării Programului.
 
Proiectul Programului de Dezvoltare Strategică a Procuraturii R. Moldova poate fi citit pe pagina oficială a Procuraturii.