Judecătorii şi procurorii învaţă „Convenţia de la Aarhus”

09. 10. 2012
Pe 8 şi 9 octombrie, la INJ se desfăşoară un seminar pentru judecători şi procurori cu genericul „Drepturile omului prevăzute de Convenţia de la Aarhus”.
 

Convenţia privind accesul la informaţie, justiţie şi participarea publicului la adoptarea deciziilor în domeniul mediului (Convenţia de la Aarhus) a Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE ONU/UNECE) a fost adoptată la 25 iunie 1998 în oraşul danez Aarhus, la cea de-a IV-a Conferinţă ministerială „Un Mediu pentru Europa”. Convenţia dată a fost semnată de 39 de state şi a intrat în vigoare la 30 octombrie 2001. Republica Moldova a fost prima ţară care a ratificat Convenţia de la Aarhus prin Hotărîrea Parlamentului nr.346-ХIV din 7 aprilie 1999.

Scopul Convenţiei este de a contribui la protecţia dreptului fiecărei persoane, al generaţiilor prezente şi viitoare de a trăi într-un mediu adecvat pentru sănătate şi bunăstare. În vederea atingerii acestui obiectiv, Convenţia propune modificări în trei domenii:
 
  • asigurarea accesului publicului la informaţiile de mediu deţinute de autorităţile publice;
  • stimularea participării publicului la luarea deciziilor care au un impact asupra mediului;
  • extinderea condiţiilor de acces la justiţie în probleme de mediu.
Noutatea acestei Convenţii este una fundamentală: se stabilesc obligaţii ale părţilor semnatare nu doar unele faţă de altele, ci şi obligaţii ale părţilor faţă de cetăţenii proprii. Prin Convenţia de la Aarhus, înţeleasă în contextul sistemului de drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, autorităţile publice îşi asumă un nou gen de responsabilitate – recunoaşterea rolului fundamental al dreptului la un mediu sănătos. Acest drept este corelat cu principiile dezvoltării durabile, în sensul că resursele trebuie să fie exploatate astfel încât şi generaţiile viitoare să poată beneficia de ele. Prin Convenţia de la Aarhus se face pentru prima dată o legătura între drepturile omului şi dreptul mediului.
 
Formatorii cursului – Iulia Sârcu, vicepreşedinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, şi Diana Sârcu, doctor în drept, conferenţiar universitar, – s-au referit, în mod special, la unele articole ale Convenţiei:
 
Articolul 4 – accesul la informaţia de mediu
Articolul 5 – colectarea şi diseminarea informaţiei de mediu
Articolul 6 – participarea publicului la deciziile privind activităţile specifice
Articolul 7 – participarea publicului în timpul pregătirii planurilor, programelor şi politicilor legate de mediu
Articolul 8 – participarea publicului în timpul pregătirii regulamentelor de aplicare, a normativelor şi instrumentelor legale obligatorii şi general aplicabile
Articolul 9 – accesul la justiţie.
 
La seminar s-a discutat despre corelaţia drepturilor consacrate de Convenţia de la Aarhus cu drepturile şi libertăţile garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, fiind prezentate studii de caz (speţele Guerra şi alţii contra Italiei, Lopez Ostra contra Spaniei, Hatton contra Regatului Unit).
 
La finele cursului, audienţilor le-au fost înmânate certificate de participare.