05. 12. 2012
Miercuri, 5 decembrie, Institutul Naţional al Justiţiei a organizat un seminar de instruire continuă a procurorilor cu genericul Dezvoltarea aptitudinilor procurorilor responsabili de supravegherea instituţiilor penitenciare şi a izolatoarelor de detenţie preventivă.
În cadrul seminarului, Igor Balmuş, procurorul Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie a Procuraturii Generale, s-a referit la aspectele generale privind asigurarea respectării drepturilor deţinuţilor. Există un şir de drepturi şi libertăţi ale persoanelor, stipulate în Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi în Constituţia Republicii Moldova, care pot fi, într-o măsură oarecare, limitate, dar nu anulate. În conformitate cu articolul 54 al Constituţiei, exerciţiul drepturilor şi libertăţilor nu poate fi supus altor restrângeri decât celor prevăzute de lege, care corespund normelor unanim recunoscute ale dreptului internaţional şi sunt necesare în interesele securităţii naţionale, integrităţii teritoriale, bunăstării economice a ţării, ordinii publice, în scopul prevenirii tulburărilor în masă şi infracţiunilor, protejării drepturilor, libertăţilor şi demnităţii altor persoane, împiedicării divulgării informaţiilor confidenţiale sau garantării autorităţii şi imparţialităţii justiţiei.
Totuşi, sunt câteva drepturi care nu pot fi limitate în niciun fel, de niciun act normativ. E vorba de dreptul la acces liber la justiţie, prezumţia nevinovăţiei, neretroactivitatea legii, dreptul fiecărui om de a-şi cunoaşte drepturile şi îndatoririle, dreptul la viaţă, la integritate fizică şi psihică.
La seminar a fost pus în discuţii şi modul de aplicare a unor prevederi din Codul penal, în special, art. 91 – Liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen, art. 92 – Înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă, art. 95 – Liberarea de la executarea pedepsei a persoanelor grav bolnave.
Alte subiecte, incluse în agenda zilei, au fost: Asigurarea respectării drepturilor copiilor aflaţi în detenţie, Monitorizarea aplicării pedepselor şi stimulărilor deţinuţilor, Asigurarea dreptului la muncă a deţinuţilor.