Particularităţile examinării litigiilor de muncă

19. 11. 2012

Pe 19 şi 20 noiembrie, la Institutul Naţional al Justiţiei are loc seminarul cu următoarea tematică: „Particularităţile examinării litigiilor de muncă”, la care sunt invitaţi atât judecători, cât şi procurori.

Formatorul INJ, Dorin Josanu, lector la Universitatea de Stat din Moldova, a vorbit în faţa audienţilor despre aspectele teoretice şi practice privind respectarea legislaţiei muncii şi îndeosebi despre posibilitatea persoanelor de a-şi apăra drepturile şi interesele. Pe parcursul seminarului au fost analizate toate formele de apărare a salariaţilor, atât judecătorească, cât şi administrativă. În mod special s-a pus accent pe autoapărare – un concept relativ nou în legislaţia noastră.

Au mai fost examinate particularităţile unor litigii de muncă ce ţin de statutul specific al salariatului, căci, pe lângă salariaţii-tip, cu obligaţii şi drepturi standard, există o mulţime de raporturi atipice de muncă, cu un grad mai mare sau mai mic de deviere de la cele tipice. Astfel, în cadrul litigiilor de muncă, instanţele de judecată trebuie să acorde o atenţie sporită la verificarea tipicului şi atipicului raportului de muncă, pentru a aplica exact norma legală.
 
Un aspect important îl prezintă competenţa instanţei de judecată la examinarea conflictelor colective de muncă, întrucât o bună parte dintre ele ţine mai mult de conflicte de interes, decât de cele de drept. Pentru organele de drept este foarte important să soluţioneze corect conflictul dat, fără a se implica în aspectele de interes.
 
Formatorul Nicolae Clima, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, s-a referit detaliat la practica aplicării de către instanţele judecătoreşti a legislaţiei care reglementează obligaţiile părţilor, asumate în contractul individual de muncă, de a repara prejudiciul cauzat celeilalte părţi, precum şi a legislaţiei privind încasarea prejudiciului cauzat prin vătămarea integrităţii corporale, altă vătămare a sănătăţii sau prin deces.
 
Tematica a trezit interesul participanţilor, dovadă fiind şi întrebările puse formatorilor pe parcursul desfăşurării seminarului.