INJ va continua colaborarea cu „La Strada”

09. 11. 2012

Joi, 8 octombrie, la Institutul Naţional al Justiţiei a făcut o vizită de lucru Julian Brett, expert în monitorizarea eficienţei implementării Programului de combatere a traficului de fiinţe umane în Europa de sud-est, program susţinut de Ministerul de Externe al Danemarcei, şi Hanna Antonova, reprezentant al Programului în Ucraina. Ei au fost însoţiţi de Tatiana Buianina de la Centrul internaţional de protecţie şi promovare a drepturilor femeii „La Strada” din Chişinău.

Julian Brett s-a interesat de colaborarea Institutului Naţional al Justiţiei cu Centrul „La Strada”, a analizat şi a făcut prognozări privind continuarea acestei colaborări în scopul instruirii reprezentanţilor justiţiei în domeniul combaterii şi prevenirii traficului de fiinţe umane, dar şi în scopul identificării unor noi acţiuni de întărire a capacităţilor sistemului juridic în domeniul dat.
 
Julian Brett a menţionat realizările sistemului juridic moldovenesc la combaterea şi prevenirea traficului de fiinţe umane. „Suntem mulţumiţi că Moldova a făcut câţiva paşi în această direcţie, dar, totodată, am vrea să înţelegem care sunt necesităţile de consolidare a capacităţilor sistemului juridic pentru a face faţă actualei situaţii de trafic cu fiinţe umane”, a spus el.
 
Veaceslav Didâc, Director executiv adjunct al INJ, s-a referit la activitatea Institutului, relatând detaliat instruirea audienţilor INJ în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de fiinţe umane. La institut această temă este inclusă în planul de instruire continuă, dar şi în cel de instruire iniţială. La instruirea iniţială, viitorii judecători şi procurori studiază combaterea traficului de fiinţe umane ca pe o disciplină aparte la care audienţii susţin un colocviu diferenţiat. A fost elaborat şi un suport de curs. Tematica respectivă conţine şi aspecte ce ţin de prevenirea şi combaterea traficului de copii în scopul exploatării sexuale/comerciale.
 
Pe parcursul ultimilor trei ani, Institutul a organizat cu partenerii săi internaţionali 11 seminare, majoritatea dintre ele cu durata de două zile, la care au participat 277 de persoane – judecători, procurori şi avocaţi.
 
O atenţie deosebită în cadrul instruirii s-a acordat prevenirii şi combaterii traficului de copii în scopul exploatării sexuale/comerciale, cu studierea tehnicilor speciale de audiere a copiilor victime sau martori ai abuzurilor sexuale. Investigarea unor cazuri cu implicarea copiilor la exploatarea sexuală poate provoca probleme complicate în timpul audierii copiilor martori sau victime ale exploatării sexuale. Ei sunt traumatizaţi, suferă de dereglări emoţionale, ceea ce impune specialiştilor implicaţi în audierea acestor copii cunoaşterea psihologiei copiilor, specificul tacticii de audiere, de organizare, şi efectuare a audierii acestor categorii de copii. Cei care audiază astfel de victime trebuie să cunoască bine prevederile legislaţiei naţionale şi standardele stabilite în actele normative internaţionale. În acest scop, timp de trei ani de zile, INJ organizează seminare la care sunt analizate tehnicile de audiere a copiilor victime sau martori ai exploatării sexuale. La acest capitol, Institutul a stabilit o bună colaborare cu Centrul internaţional de protecţie şi promovare a drepturilor femeii „La Strada”. Încă în martie 2010, împreună cu „La strada”, INJ a organizat un seminar, cu durata de cinci zile, de formare a formatorilor, la care s-a vorbit despre tehnicile de audiere a copiilor victime sau martori ai abuzului sexual. Au fost pregătiţi zece formatori din rândurile judecătorilor, procurorilor şi poliţiştilor. Ulterior, în parteneriat cu „La strada”, au avut loc alte şase seminare cu tematica dată, la care au participat 70 de procurori, deoarece dosarele în care figurează minorii sunt de competenţa procurorilor. În cadrul instruirii, participanţii la seminare au studiat convenţia Consiliului Europei privind protecţia minorilor, în sensul că audierea copiilor se recomandă de efectuat în localuri special amenajate în aceste scopuri. „La Strada” are o încăpere special amenajată pentru asemenea audieri şi, practic, la fiecare seminar o parte din instruire avea loc anume în încăperea oferită de „La Strada”.  
 
Împreună cu „La Strada”, INJ a editat un îndrumar practic pentru judecătorii implicaţi în audierea copiilor victime sau martori ai exploatării sexuale. Practicienii apreciază înalt acest ghid, care a fost publicat cu suportul financiar al Ministerului de Externe al Danemarcei.
 
În anul curent, printr-o lege a Parlamentului, au fost introduse mai multe modificări în Codul de procedură penală. Ele au intrat în vigoare la 27 octombrie. Unele prevăd că, în cazul în care martorul minor de până la 14 ani urmează să fie audiat în cauze penale privind infracţiunile cu caracter sexual, privind traficul de copii şi violenţa în familie, dar şi în alte cazuri, procurorii, dacă dispun de spaţii special amenajate, pot solicita audierea copiilor în condiţiile indicate de articolul 110 prim. Acest articol de asemenea a fost introdus prin modificările recente.
 
„Deoarece audierea respectivă va fi efectuată în continuare de către judecătorii de instrucţie în condiţii speciale, noi, cu colegii de la „La Strada” vom organiza, timp de trei zile, 29-30 noiembrie, un seminar cu tema „Audierea copiilor victime/martori ai abuzului sau exploatării sexuale”. Va trebui să continuăm şi la anul o serie de seminare cu aceeaşi tematică, deoarece avem de instruit mai mulţi judecători şi procurori. Deja am elaborat cu „La Strada” un program de instruire, care prevede obiectivele generale ale disciplinei, conţinutul ei, structurarea orelor. 
În continuare, se va pune accentul pe instruirea judecătorilor de instrucţie. Iar când sistemul nostru juridic va dispune de mai multe încăperi specializare, vom include tematica respectivă şi la instruirea iniţială. Planificăm o disciplină de vreo 15-20 de ore, care să fie consacrată anume tehnicilor de audiere a copiilor victime/martori ai abuzurilor sexuale, ceea ce presupune că o asemenea încăpere specializată ar trebui să aibă şi Institutul Naţional al Justiţiei”, a spus dl Veaceslav Didâc, menţionând faptul că o colaborare cu „La Strada” este necesară şi în continuare.