Aplicarea legislaţiei privind contractul de vânzare-cumpărare, donaţia şi înstrăinarea bunului cu condiţia întreţinerii pe viaţă

26. 10. 2012
Astăzi, 26 octombrie, Institutul Naţional al Justiţiei a organizat, pentru judecători, seminarul cu următoarea tematică – aplicarea legislaţiei cu privire la contractul de vânzare-cumpărare, donaţia şi înstrăinarea bunului cu condiţia întreţinerii pe viaţă.
 

Contractul de vânzare-cumpărare este un contract prin care una din părţi (vânzătorul) transferă proprietatea unui bun al său asupra celeilalte părţi (cumpărătorul), care se obligă, în schimb, să plătească vânzătorului preţul bunului vândut. Contractul de vânzare-cumpărare este reglementat în cartea III, t. III, cap. I din Codul civil. Legea precizează obligaţiile vânzătorului şi ale cumpărătorului.

 Articolul 827 stipulează că, prin contractul de donaţie, o parte (donator) se obligă să mărească din contul patrimoniului său, cu titlu gratuit, patrimoniul celeilalte părţi (donatar).
 
În baza contractului de înstrăinare a bunului cu condiţia întreţinerii pe viaţă, o parte (beneficiarul întreţinerii) se obligă să dea celeilalte părţi (dobânditor) în proprietate un bun imobil sau mobil, iar dobânditorul se obligă să asigure beneficiarului întreţinere în natură – locuinţă, hrană, îngrijire şi ajutorul necesar pe timpul cât va trăi, precum şi înmormântare (art. 839).
 
Asemenea contracte sunt frecvent întâlnite în practica judiciară, iar scopul seminarului organizat de INJ este elucidarea dificultăţilor ce apar în aplicarea legislaţiei.
 
La acest curs de instruire au fost puse în discuţie contractul de donaţie şi cauzele de revocare a acestuia, garanţiile de întreţinere a beneficiarului şi rezoluţiunea contractului de înstrăinare cu condiţia întreţinerii pe viaţă, condiţiile esenţiale ale contractului de vânzare-cumpărare, viciul de consimţământ la încheierea contractului de vânzare-cumpărare.
 
În cadrul seminarului, formatorii INJ, Anastasia Pascari, Director executiv al INJ, judecător în demisie, şi Ion Creţu, lector universitar la Universitatea de Stat din Moldova, avocat, şi-au propus să îmbine momentele teoretice cu cele practice, cu scop de unificare a practicii judiciare.