Curs de instruire anticorupţie

28. 01. 2013
La Institutul Naţional al Justiţiei a început un curs de instruire anticorupţie pentru investigatori, procurori şi judecători. El va dura timp de patru zile, până pe 31 ianuarie inclusiv. Cursul este organizat în parteneriat şi cu susţinerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Ca formatori, au fost invitaţi Lucia Santini şi Christopher Lackmann de la Procuratura statului New Mexico, SUA.
 
La deschiderea cursului de instruire a fost prezent şi dl John Bozicevich, reprezentantul Ambasadei SUA în Republica Moldova.
 
Luând cuvântul la începutul cursului, Veaceslav Didâc, director executiv adjunct la Institutul Naţional al Justiţiei, a intrigat asistenţa, accentuând importanţa instruirii în domeniul combaterii corupţiei mai ales la etapa actuală: „Azi, corupţia este considerată drept un flagel al epocii contemporane, ea subminează toate sferele de activitate ale societăţii, distruge încrederea populaţiei în echitatea şi imparţialitatea administraţiei publice, a justiţiei sociale. Consecinţele nefaste ale corupţiei asupra întregii societăţi impun necesitatea iniţierii celor mai eficiente măsuri pentru combaterea acestei maladii sociale, iar prevenirea şi contracararea ei presupune îmbinarea reglementărilor de ordin economic, administrativ, financiar şi, mai ales, a celor de ordin penal. Ultimele reprezintă o armă care, mânuită cu dibăcie, contribuie la demascarea şi tragerea la răspundere penală a funcţionarilor corupţi.
 
Cu regret, mulţi dintre acei care efectuează urmărirea penală în cauzele de corupţie şi dintre procurorii care conduc această activitate nu posedă la perfecţie metodologia investigării unor asemenea infracţiuni, precum şi specificul tacticii de urmărire penală şi al activităţilor speciale de investigaţie efectuate în asemenea cazuri”.
 
Agenda cursului cuprinde prezentarea generală a infracţiunilor de corupţie şi o introducere la investigarea infracţiunilor din categoria dată. Vor fi analizate în detaliu chestiuni practice privind pornirea urmăririi penale, refuzul pornirii, precum şi încetarea urmăririi penale. O atenţie sporită va fi acordată metodologiei de investigare, tehnicilor speciale de investigaţie, aspectelor procesuale, întocmirii rechizitoriului în cauzele de corupţie...
 
Un subiect aparte îl constituie rolul procurorului în conducerea urmăririi penale. La finele cursului vor fi reflectate aspecte privind investigarea financiară şi confiscarea, precum şi urmărirea penală a cazurilor de corupţie publică.
 
Pe parcursul studiilor, audienţii vor fi antrenaţi în câteva exerciţii practice cu soluţionarea unor cazuri ipotetice de corupţie, se vor antrena în acţiuni de cooperare între procurori şi investigatori, vor utiliza tehnici speciale de investigaţie, vor negocia cu martorii acorduri de cooperare în schimbul declaraţiilor lor, vor intervieva bănuiţii de corupţie publică…
 
Joi, 31 ianuarie, va avea loc ceremonia de închidere a cursului, cu înmânarea certificatelor de instruire anticorupţie.