15. 01. 2013
Azi, 15 ianuarie, la Institutul Naţional al Justiţiei s-a început o nouă rundă de seminare privind aplicarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD-3) şi a Sistemului de înregistrare audio a şedinţelor de judecată (SRS Femida) în instanţele judecătoreşti.
Acest curs de instruire, aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Justiţiei, Departamentul de Administrare Judecătorească din cadrul Ministerului Justiţiei al RM, a fost posibil graţie Programului de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept (ROLISP), cu suportul financiar al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID).
Formatorii INJ – Mihai Grosu, asistent de program, Programul de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept, şi Tatiana Ciaglâc, specialist principal la Departamentul de Administrare Judecătorească, – au adus la cunoştinţa asistenţilor judiciari, participanţi la seminar, modul de funcţionare şi utilizare a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor şi a Sistemului de înregistrare audio a şedinţelor de judecată.
PIGD este un soft specializat care presupune crearea în variantă electronică a unui dosar judecătoresc cu toate etapele de gestionare a acestuia: înregistrarea dosarului, salvarea documentelor, modele de acte judecătoreşti, arhivarea dosarelor, transferul la altă instanţă judecătorească etc.
Sistemul „SRS Femida” este un program operaţional destinat înregistrării tehnice a proceselor de judecată. Rezultatul funcţionării acestui sistem îl constituie procesul-verbal al şedinţei de judecată în formă electronică şi/sau pe hârtie, în care sunt reflectate consecutivitatea cronologică: ora începerii evenimentului, denumirea evenimentului, participanţii, completul de judecată, numărul dosarului etc.
Beneficiarii seminarului au avut ocazia să urmărească în practică toate operaţiunile ce ţin de gestionarea dosarului prin PIGD după încheierea procesului de judecare a cauzei, să cunoască modul de publicare a hotărârilor judecătoreşti pe pagina web a instanţei de judecată etc.
În primul trimestru al anului 2013 este preconizată instruirea în domeniul dat a circa 1000 de persoane: judecători, grefieri, asistenţi judiciari şi specialişti din cancelariile şi din arhivele instanţelor de judecată din întreaga republică.