22. 01. 2013
Instruirea mediatorilor a fost subiectul discuţiilor care au avut loc azi la Institutul Naţional al Justiţiei, cu participarea lui Rase Howell, manager de proiect la Center for Effective Dispute Resolution (Centrul de soluţionare eficientă a litigiilor) din Londra, care a fost însoţit de către Veronica Brădăuţanu, reprezentantul ACI Parteners Moldova. Center for Effective Dispute Resolution este cel mai mare prestator de servicii de mediere din lume, cu reprezentanţe în Hong Kong, Doha şi Dublin.
Rase Howell va oferi servicii de consultanţă inclusiv în cadrul a două proiecte-pilot privind medierea în două instanţe de judecată, proiecte în care vor activa patru mediatori. Dumnealui are o experienţă avansată în ţări din diferite regiuni ale lumii şi susţine că, la etapa actuală, este necesară o altă formă de gândire, cu ajutorul căreia părţile implicate în conflict să fie convinse că medierea este un mijloc foarte eficient în rezolvarea problemelor unui litigiu.
Anastasia Pascari, Director executiv INJ, i-a făcut lui Rase Howell o incursiune în istoricul activităţii Institutului, menţionând acţiunile prioritare ale INJ, reieşind din Strategia de reformare a sistemului judecătoresc şi din modificările privind competenţele instanţelor de judecată. „Deocamdată, aşteptăm terminarea discuţiilor pe marginea implementării legii cu privire la mediere. Primele discuţii au avut loc la INJ în cadrul unei mese rotunde organizate de Ministerul Justiţiei. A doua masă rotundă cu tema respectivă este programată la minister pentru mâine, 23 ianuarie. În proiect, este prevăzută instruirea iniţială a mediatorilor şi formarea lor continuă. Vom vedea care-i durata instruirii, unde şi cine va instrui mediatorii”, a spus Directorul executiv al INJ.
La discuţii au mai participat Veaceslav Didâc, Director executiv adjunct, Mariana Pitic, şefa Direcţiei instruire şi cercetare, şi Ecaterina Popa, şefa Secţiei instruire continuă de la INJ.