Surprize cu Maria Mocanu la INJ

28. 12. 2012
Vineri, 28 decembrie, spre sfârşitul ultimei zile de muncă a acestui an, angajaţii INJ au avut o întrunire festivă la care şi-au luat rămas bun de la 2012, menţionând rezultatele bune obţinute pe parcursul acestuia.
 
Surpriza de la sfârşitul întrunirii a fost un buchet de colinde prezentat de cunoscuta interpretă de muzică populară, de muzică folk şi de colinde – Maria Mocanu. Muzica acestei interprete îşi are originile în folclorul şi tradiţiile populare din sudul republicii, baştina ei fiind localitatea Giurgiuleşti, acolo unde Prutul se revarsă în Dunăre.
Maria Mocanu este autoarea a patru cărţi, ultima apărută chiar în acest an – „Faţa soarelui”, un volum pentru copii, ilustrat de una dintre cele două fiice ale sale. A editat mai multe discuri cu muzică populară, folk, colinde şi folclor autohton. A lucrat şi pe post de consilier la cultură şi învăţământ al Preşedintelui Republicii Moldova. Timp de doi ani şi ceva a fost consilier la trei Preşedinţi – Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Nicolae Timofti. În prezent este autoarea unei emisiuni zilnice, de luni până vineri, la Radio România Chişinău, o emisiune de etnologie – „Dor de izvor”.
 
Sigur, cel mai aplaudat colind a fost „Galbenă gutuie”, care-i aparţine lui Nica Zaharia de la Galaţi, oraş peste Prut de satul Giurgiuleşti, colind foarte adorat de basarabeni. Versurile aparţin regretatului mare poet român, născut în Basarabia, Adrian Păunescu.
 
Noi vă urăm încă o dată La mulţi ani! Iar dacă nu aţi avut ocazia s-o ascultaţi azi pe Maria Mocanu, vă propunem să citiţi măcar textul la „Galbenă gutuie”. E un text de Revelion…
 
 
R: Galbenă gutuie,
Dulce amăruie,
Lampă la fereastră
Toată iarna noastră.
 
1. Dulce galbenă lumină, cum şi eu bălai eram,
Mi-a pus mama o gutuie ce se coace-ncet la geam.
Aş muşca-o, dar mă doare, mă cuprinde-un fel de jind
Si acum, că trece anul, parc-o simt îmbătrânind.
 
R: Galbenă gutuie,
Dulce amaruie,
Lampă la fereastră
Toată iarna noastră.
 
2. Mama mea n-avea nici globuri, nici beteală şi nici stea,
Sărbătorile de iarnă cu gutui le-mpodobea.
Mi-a pus mama o gutuie la fereastră dinspre drum
Şi o văd cum luminează, n-am puterea s-o consum.
 
R: Galbenă gutuie,
Dulce amăruie,
Lampă la fereastră
Toată iarna noastră.
 
3. Parcă are-n ea ceasornic şi al mamei plânset sfânt,
Luminează şi se stinge o gutuie pe pământ.
Luxul mamei cel mai mare când copii noi mai eram
Era pâinea de pe masă şi gutuia de la geam.
 
R: Galbenă gutuie,
Dulce amăruie,
Lampă la fereastră
Toată iarna noastră.