Aspecte privind prevenirea şi combaterea comportamentului corupţional în sectorul justiţiei

25. 03. 2013

În vederea realizării Strategiei de reformă a sectorului justiţiei şi a Pilonului IV al Planului de acţiuni pentru implementarea ei, Institutul Naţional al Justiţiei, în parteneriat cu Asociaţia Avocaţilor Americani în Moldova (ABA ROLI), a pus începutul unui nou şir de seminare care urmează să se desfăşoare la INJ pe parcursul a patru ani.

Pilonul IV, care se referă la integritatea actorilor sectorului justiţiei, include trei direcţii strategice în acest domeniu. Una dintre ele, prevenirea şi combaterea corupţiei în sistemul justiţiei – care constituie tematica seminarului din 22 martie – reprezintă obiective prioritare de reformare sistemului de drept.
 
Evenimentul a debutat cu alocuţiunile prezentate de către Veaceslav Didâc, director executiv adjunct al INJ, şi Richard Grawey, director ABA ROLI Moldova, în faţa judecătorilor şi procurorilor prezenţi în sala de conferinţe a Institutului.
 
Mariana Kalughin, expert al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), a făcut o prezentare despre incoruptibilitatea judecătorilor şi procurorilor, ca o precondiţie a integrităţii justiţiei, desfăşurând subiectele ce ţin de conceptul de integritate a justiţiei, vulnerabilităţile acesteia, standardele de integritate judiciare, precum şi faptele de comportament corupţional în legislaţia naţională (studii de caz).
 
Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, s-a referit, în mod special, la rolul şi responsabilitatea instituţiei pe care o conduce în prevenirea corupţiei, atribuţiile CNI, examinarea şi soluţionarea cazurilor cu conflicte de interese, sancţionarea în asemenea cazuri, declararea intereselor personale, incompatibilităţi şi restricţii.
 
Despre prevenirea comportamentului corupţional în sistemul organelor Procuraturii şi în sistemul judecătoresc au relatat Victor Ababii, procuror, şef al Secţiei securitate internă la Procuratura Generală, şi Nichifor Corochii, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Dumnealor au abordat subiecte ce ţin de prevederile prevăzute de codurile de etică ale procurorului şi judecătorului, de fapte ce pot fi atribuite comportamentului corupţional, natura şi cauzele unui comportament corupţional, sancţiunile aplicate, oportunitatea utilizării detectorului comportamentului simulat (poligraf) în sistemul organelor Procuraturii, ca modalitate de prevenire a corupţiei, situaţii ambigue care provoacă dubii privind integritatea actorilor justiţiei etc.