Judecătorii sub lupă

22. 06. 2012

Cei buni vor fi promovaţi, cei corupţi - eliminaţi din sistem

Proiectul de lege privind selectarea, avansarea în carieră şi evaluarea performanţelor judecătorilor a fost aprobat joi, 21 iunie, de către Parlament în prima lectură. Potrivit Ministerului Justiţiei, autorul acestui proiect, noua lege prevede un şir de reglementări, criterii clare, obiective, transparente şi bazate pe merit pentru procedura de selectare, numire şi promovare a magistraţilor. 
„Procedura de selectare a judecătorilor va fi una mai riguroasă. Astfel încât cei mai destoinici candidaţi să ajungă în funcţia de judecător. În acelaşi timp, prevedem criterii foarte clare pentru ca cei mai buni să fie promovaţi, iar cei care nu merită să se regăsească în sistemul  judecătoresc - să fie eliminaţi în baza evaluării performanţelor”, a precizat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

Odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi, în decurs de doi ani,  toţi judecătorii vor fi supuşi unei evaluări. Ulterior, la fiecare trei ani, evaluarea se va repeta.
Totodată, imunitatea judecătorului va putea fi restrasă automat în cazul unor bănuieli de acte de corupţie, fără a fi nevoie de acordul Consiliului Superior al Magistraturii.
„De asemenea, un moment important ţine de ridicarea imunităţii pentru acte de corupţie. Eu sunt bucuros că Parlamentul a aprobat această iniţiativă, chiar dacă s-au auzit voci din interiorul sistemului care ar fi împotrivă. Sunt suficiente garanţii pentru ca judecătorii corecţi să fie protejaţi”, a subliniat ministrul, după care a adăugat: „Scopul este nu ca judecătorii să ajungă pe banca acuzaţiilor. Scopul nostru este să nu avem judecători corupţi şi corupţie în sistemul de justiţie. Prin această normă, noi oferim instrumente Procuraturii Gnerale şi Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei să-şi facă meseria”.
Pentru ca legea să intre în vigoare este nevoie să fie aprobată şi în lectura a doua.“