Sfîrşitul stagiului de practică pentru audienţii INJ

13. 01. 2012

La 13 ianuarie curent, la INJ a avut loc conferinţa de totalizare a rezultatelor practicii de specialitate, în cadrul căreia au fost analizate rezultatele audienţilor Institutului obţinute pe parcursul stagiului realizat în semestrul III, anii de studii 2010-2012.

Acesta  a însemnat o adevărată provocare pentru audienţii INJ, perioadă în care valorificarea cunoştinţelor obţinute în cadrul instruirii iniţiale au înregistrat rezultate semnificative pentru formarea competenţelor practice. Sub îndrumarea unui conducător de la locul desfăşurării practicii, precum şi de către angajaţii INJ din cadrul Direcţiei instruire şi cercetare, împuterniciţi pentru aceasta, audienţii-stagiari au reuşit pe deplin să-şi consolideze aptitudinile şi competenţele necesare exercitării profesiei.

La 26-27 decembrie curent,  a avut loc evaluarea finală a practicii de specialitate.  În acest sens, prin Ordinul Directorului executiv al INJ a fost constituită Comisia pentru evaluarea stagiului de practică în componența: Veaceslav Didâc, președinte, membrii Viorica Puica, şefa Direcţiei instruire şi cercetare, INJ, Vladimir Adam, procuror, şef-interimar al secţiei judiciar penale din cadrul Direcţiei judiciare, Procuratura Generală, Anatolie Ţurcan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Cei 20 audienţi stagiari, candidaţi la funcţiile de judecător şi procuror, au susţinut în faţa Comisiei examenul la stagiul de practică, făcînd rapoarte detaliate în acest sens.

„Stagiarii au dat dovadă de pregătire şi cunoştinţe bune, cunosc bine legislaţia, au fost oneşti, disciplinaţi, conştiincioşi”, a menţionat  Veaceslav Didâc.

În cadrul conferinţei, au fost expuse şi unele sugestii din partea audienţilor, a conducătorilor de practică ce ţin de organizarea şi efectuarea stagiului de practică, dar şi soluţii necesare ameliorării acestui modul.

Fiecare etapă a stagiului a însumat realizarea unor sarcini practice astfel încît audienţii au avut posibilitatea de a-şi forma deprinderile profesionale, de a cunoaşte specificul activităţii instituţiilor în cadrul cărora au desfăşurat stagiul de practică,  de a utiliza în cadrul activităţii procesuale argumentele logico-juridice fundamentate pe interpretarea legislaţiei Republicii Moldova, jurisprudenţa Curţii Constituţionale, jurisprudenţa CtEDO, alte acte internaţionale, precum şi de a-şi forma deprinderile de întocmire şi redactare a actelor procedurale emise de judecători şi procurori, de a cunoaşte instrumentele manageriale pentru monitorizarea şi realizarea flexibilă a activităţilor practice.