Instruirea judecătorilor şi procurorilor în domeniul procedurii de urmărire penală

03. 12. 2011

La 1-2 decembrie curent, la Institutul Naţional al Justiţie s-a desfăşurat seminarul de instruire continuă a judecătorilor şi procurorilor „Procedura de urmărire penală şi obligaţia de motivare”, organizat de INJ în parteneriat cu Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (Fundaţia IRZ).

Cu un cuvînt de salut în faţa participanţilor au venit Dina Rotarciuc, judecător, membru al CSM, Frank Hupfeld, Fundaţia IRZ, şi Carsten Wilms, şef adjunct al Misiunii, Ambasada Republicii Federale Germane în Republica Moldova, menţionînd importanţa seminarului.

Cu toate că legislaţia actuală naţională reglementează expres întreaga procedură de urmărire penală, studierea practicii internaţionale în acest domeniu este esenţială prin prisma abordărilor teoretice şi practice. Clarificarea unor aspecte cu care judecătorii şi procurorii se confruntă în prezent a fost scopul organizării acestei instruiri.
 
Ca subiect introductiv, a fost analizată procedura de urmărire penală în Republica Moldova. De către Dina Rotarciuc şi Vladimir Holban, procuror detaşat, şef secţie formare iniţială, INJ. În structura procesului penal, urmărirea penală este determinată atît în timp, cît şi sub aspectul soluţiilor date de către organele de urmărire penală, de judecători, de procurori.
 
A fost expusă şi viziunea germană asupra procedurii penale din Republica Moldova. Experţii Albert Stange, procuror superior în afara serviciului, şi Jurgen Dehn, Procuror General în afara serviciului, au împărtăşit participanţilor din experienţa proprie dobîndită pe parcursul exercitării activităţii, dar şi abordări de care judecătorii şi procurorii din Republica Moldova trebuie să ţină cont pe parcursul procedurii penale. Analiza unor aspecte precum vinovăţia persoanei, calificarea corectă a faptei, stabilirea circumstanţelor în baza probelor acumulate sunt momente relevante acestei proceduri.
 
În vederea aprofundării cunoştinţelor în domeniu, participanţii au fost încadraţi în activităţi practice.

Certificatele înmînate la finele seminarului atestă instruirea participanţilor în acest domeniu.