Tehnica relaţionării: medodă juridică de lucru pentru întocmirea, ordonarea şi aprecierea complexă a actelor în procesul civil

29. 10. 2011

„Judecătorul trebuie să înţeleagă sensul legii”. Este părerea expertului german Dr.Hein Bolling, preşedintele colegiului, Judecătoria Hanseatică din Bremen, care a împărtăşit practici specifice întocmirii actelor în procesul civil în cadrul seminarului „Tehnica relaţionării ca metodă juridică de lucru pentru întocmirea, ordonarea şi aprecierea complexă a actelor în procesul civil”, organizat de Institutul Naţional al Justiţiei în colaborare cu Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională la 27-28 octombrie curent pentru judecători şi audienţii Institutului, candidaţi la funcţia de judecător.

Participanţii la seminar au fost salutaţi de Anastasia Pascari, Director executiv al Institutului naţional al Justiţiei, Aliona Bleah, Fundaţia Germană pentru coopeare Juridică Internaţională (IRZ), şi Carsten Wilms, şef adjunct al Misiunii, Ambasada Republicii Federale Germane în Republica Moldova.

Instruirea judecătorilor în acest domeniu se face printr-o metodologie adecvată. Practica relaţionării derivă de la faptul că, de cele mai multe ori, aspectele teoretice nu coincid cu cele practice. Astfel, se identifică aspecte specifice raportate prin prisma principiilor de bază ale activităţii judecătorului, importanţa acestei tehnici relevîndu-se şi în faza de instruire iniţială a judecătorilor. 
 
În cuvîntul de deschidere a evenimentului, doamna Anastasia Pascari a adus sincere mulțumiri Ambasadei Republicii Federale Germane în Republica Moldova și Fundației Germane pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ) pentru suportul acordat în vederea organizării acestui şi altor cursuri de instruire.
 
Activitatea Fundației IRZ se orientează spre consolidarea instituțiilor democratice în țările în curs de dezvoltare și consolidarea activității celor din domeniul justiției. Tematica seminarului se axează pe o metodologie de prelucrare și apreciere a cauzelor civile. Această metodologie sau tehnică de relaționare are și o altă noțiune – subsumare formînd baza instruirii juridice în Germania, fără de care nici un jurist nu susține examene de stat și este de fapt o metodologie care orientează lucrurile în practică să reușească să ia o decizie cît mai rapidă într-un caz și cît se poate de avantajoasă pentru participant. Volumul mare de lucru este o problemă cunoscută în ziua de azi, iar această tehnologie este un instrument care vine în ajutor judecătorului „să separe grîul de neghină”, să se concentreze asupra lucrurilor decisive în luarea unei decizii pentru a soluționa o cauză, a menţionat în cuvîntul de salut Aliona Bleah.  Un alt avantaj al acestui instrument este că, astfel, hotărîrile sunt luate efectiv în timp și respectiv sunt concentrate spre adoptarea unor decizii avantajoase și din punct de vedere al cheltuielilor pentru participanți, pentru că o altă problemă sunt cheltuielile de judecată în cadrul unui proces de judecată, a specificat dumneaei. 
 
Metoda de lucru a judecătorului din Republica Moldova în procesul civil, precum şi cea de lucru în procesul civil din Germania, structura unei hotărîri judecătoreşti conform percepţiei germane, au fost subiectele relatate participanţilor de expertul german Dr.Hein Bolling.
În cadrul seminarului, participanții au avut posibilitatea de a participa la activități practice, studii de caz, care ulterior vor fi aplicate la soluționarea cazurilor.
 
La finele seminarului, participanţilor le-au fost înmînate certificate care atestă instruirea în acest domeniu.
 
În parteneriat cu Fundația Germană pentru Cooperare Juridică Internațională și a Ambasadei Republicii Federale Germane INJ preconizează și organizarea seminarelor în domenii precum soluționarea cauzelor de contencios administrativ și a celor penale.