Institutul Naţional al Justiţie a organizat la 14 iulie curent ateliere de lucru pentru instruirea conducătorilor de practică ai audienţilor INJ care candidează la funcţiile de judecător şi procuror. În cadrul atelierelor au fost instruiţi judecători, procurori, ofiţeri de urmărire penală şi avocaţi numiţi în calitate de conducători de practică de Consiliul Superior al Magistaturii, respectiv Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne şi Consiliul Uniunii Avocaților. Conducătorii de practică au fost familiarizaţi cu obiectivele stagiului de practică, precum şi cu modalităţile de organizare şi desfăşurare a stagiului.
Conform Planului de învăţământ şi curriculum-ului, stagiul de practică se desfăşoară la instanţele judecătoreşti, procuraturi, organele de urmărire penală şi la birourile de avocaţi, în scopul consolidării şi aprofundării cunoştinţelor teoretice, dezvoltării abilităţilor şi capacităţilor formate în cadrul instruirii iniţiale necesare pentru exercitarea profesiei.
În cadrul atelierelor de lucru conducătorilor de practică le-au fost explicate atribuţiile ce le revin, cum ar fi: organizarea şi coordonarea activităţii audientului pe toată perioada stagiului de practică, crearea condiţiilor pentru buna desfăşurare a stagiului, evaluarea permanentă a cunoştinţelor acumulate, formarea deprinderilor de interpretare şi aplicare a legislaţiei, precum şi de întocmire a actelor procesuale, etc.
De asemenea, s-a subliniat că la finele stagiului fiecare conducător de practică va trebui să evalueze cunoştinţele acumulate pe parcurs de către audient şi să întocmească o referinţă - caracteristică obiectivă referitor la activitatea acestuia, iar audientul să susţină un examen.