A treia Şedinţă a Comitetului de coordonare a Programului privind susţinerea democraţiei în Republica Moldova

29. 06. 2011

La Institutul Naţional al Justiţiei s-a desfăşurat cea de-a treia şedinţă a Comitetului de coordonare a „Programului privind susţinerea democraţiei în Republica Moldova”. Membrii Comitetului au decis prelungirea Programului pe o perioadă de încă şase luni. Evenimentul a fost deschis de către ambasadorul Dirk Schubel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Au participat Anna Capello-Brillat, şeful Direcţiei Programe de Cooperare, Directoratul General Democraţie şi Afaceri Politice, Consiliul Europei, Ulvi Akhundlu, şeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

În cuvântul de salut, Excelenţa sa, Dirk Schubel, a specificat că Programul privind susţinerea democraţiei este un element foarte important în relaţiile dintre Republica Moldova, Uniunea Europeană şi Consiliul Europei. Dumnealui a menţionat scopul şedinţei Comitetului de coordonare ca fiind analiza succeselor care s-au înregistrat pe parcursul Programului, dificultăţile cu care s-au ciocnit beneficiarii, ce poate fi inclus în Program pe viitor, dar şi continuarea colaborării şi după finisarea lui. Dirk Schubel a asigurat că Uniunea Europeană va continua susţinerea Republicii Moldova şi va oferi asistenţa necesară pentru a schimba în bine modul de viaţă al cetăţenilor noştri. Înaltul oficial a pus un mare accent pe suportul şi rezultatele care se înregistrează deja în strategia de reformare a justiţiei.
În discursul său, Ulvi Akhundlu, şeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, a accentuat că Programul este unul ambiţios şi se implementează în circumstanţe dificile având în vedere situaţia politică de la noi. El a menţionat că s-au înregistrat succese în realizarea Programului. În acest context, oficialul european a evidenţiat faptul instruirii unui număr mare de funcţionari din cadrul organelor de drept. Au fost instruiţi şi formatori conform standardelor europene privitor la respectarea drepturilor omului. Ulvi Akhundlu a accentuat şi priorităţile-cheie pe care şi le propune Programul de a le implementa în următoarele şase luni. Acestea implică intensificarea eforturilor comune în realizarea strategiei de reformare a sectorului justiţiei. Oficialii europeni sunt gata să ofere asistenţă pentru conlucrarea eficientă, implementarea unor acţiuni concrete pentru a finaliza reabilitarea Centrului de detenţie provizorie şi ajustarea lui la standardele europene.
Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, la rândul ei, a mulţumit oficialilor europeni pentru sprijinul acordat Republicii Moldova,  a enumerat progresele atinse în cadrul Programului şi a accentuat succesele înregistrate în domeniul mass-media.
Prezent la eveniment, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim a consemnat suportul primit din partea Uniunii Europene şi Consiliului Europei în cadrul Programului pentru strategia de reformare a justiţiei. El a evidenţiat acţiunile care sunt prioritare pentru următoarea jumătate de an, şi anume traducerea materialelor necesare pentru elaborarea proiectului de reformare, furnizarea suportului pentru elaborarea planului financiar, sprijinul pentru consultaţii publice referitor la reforma justiţiei, dar şi modernizarea site-ului ministrerului Justiţiei.  
În cadrul şedinţei au fost discutate toate cele şapte componente ale Programului privind susţinerea democraţiei: evaluarea legislativă, asigurarea răspunderii pentru încălcarea drepturilor omului, respectarea garanţiilor pre-procesuale, suportul instituţiei ombudsmanului, suportul pentru dezvoltarea mass-media pluraliste şi suport pentru elucidarea faptelor şi reconciliere civică.
În cadrul Programului, mai multe instituţii cum ar fi ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Generală, ministerul Justiţiei, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Compania „Teleradio-Moldova” au beneficiat de suport sub formă de instruire, asistenţă şi vizite de studiu.
Directorul executiv al Institutului Naţional al Justiţiei, Anastasia Pascari, în luarea sa de cuvânt, a trecut în revistă activităţile Institutului prin prisma Programului respectiv. Dumneaei a menţionat eficienţa organizării seminarelor pentru jurişti şi calitatea foarte înaltă a acestora. Doamna Anastasia Pascari a mulţumit oficialilor europeni pentru colaborarea fructuoasă dintre INJ şi Unuinea Europeană, Consiliul Europei. La fel, a evidenţiat suportul primit în cadrul Programului privind susţinerea democraţiei în Republica Moldova şi şi-a exprimat speranţa pentru o colaborare foarte strânsă şi mai departe.
La eveniment au mai participat reprezentanţi ai Parlamentului Republicii Moldova, Cancelariei de Stat, ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ministerului Justiţiei, Companiei „Teleradio-Moldova” şi ai ONG.