A fost aprobată componenţa comisiilor de examinare

15. 03. 2011

A avut loc şedinţa Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei, în cadrul căreia s-au pus în discuţie mai multe chestiuni importante. Prima în ordinea de zi a figurat chestiunea privind aprobarea componenţei Comisiilor pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător şi la funcţia de procuror.

Luînd în considerare nominalizările Consiliului Superior al Magistraturii şi Procuraturii Generale, Consiliul INJ, în urma dezbaterilor, a aprobat componenţa ambelor comisii.
Astfel, Comisia pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător este compusă din Constantin Gurschi, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, preşedintele Comisiei, membrii Comisiei Sergiu Baieş, doctor în drept, conferenţiar universitar, USM, Nelea Budăi, judecător la Curtea de Apel Chişinău, Ion Caracuian, procuror, şef secţie combaterea torturii, Procuratura Generală, Iurie Iordan, judecător la Curtea de Apel Chişinău, secretarul Comisiei Diana Petruşevscaia, consultant în secţia resurse umane şi documentare, INJ.
Din Comisia pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de procuror fac parte Eugen Rusu, procuror adjunct al Procurorului General, preşedintele Comisiei, membrii Comisiei Viorel Morari, procuror, şef secţie conducere a urmăririi penal în organele centrale ale MAI şi SV din cadrul Direcţiei exercitare şi conducere a urmăririi penale a Procuraturii Generale, Marcel Dimitraş, procuror, şef secţie judiciar civilă şi contencios administrativ, Direcţia judiciară, Procuratura Generală, Valeriu Doagă, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Vladimir Holban, procuror detaşat, şef secţie instruire iniţială, Direcţia instruire şi cercetare, INJ, secretarul Comisiei Olga Pisarenco, consilierul Directorului executiv al INJ.
Prin hotărîrea nr.3/2 din 15 martie curent Consiliul INJ a modificat Regulamentul privind formarea iniţială de absolvire. Astfel, Capitolul IV ”Sistemul de evaluare şi notare”, după pct. 4.4, este completat cu subpunctele 4.4.1 – 4.4.6. Graţie acestor completări, de acum încolo audienţii vor putea contestata şi rezultatele examenelor semestriale, în termen de 3 zile de la data afişării lor. Contestaţia va fi examinată de către o comisie formată prin dispoziţia Directorului executiv al INJ în termen de 3 zile de la primirea acesteia. Atenţionăm că la soluţionarea contestaţiei nu se permite reducerea notei contestate. Decizia privind soluţionarea contestaţiei este definitivă.
De asemenea, membrii Consiliului INJ au considerat plauzibile argumentele de modificare a Regulamentului nominalizat în partea ce ţine de durata acordată pentru susţinerea testelor de absolvire. Respectiv, avînd în vedere complexitatea examenelor la proba scrisă, s-a decis de a le acorda absolvenţilor nu trei, ci patru ore pentru susţinerea testului.
În aceeaşi şedinţă, Consiliul INJ a aprobat Planul de formare formatori pentru anul 2011, alte chestiuni.