Practica aplicării legislaţiei vamale

24. 04. 2013

Azi, la Institutul Naţional al Justiţiei, în cadrul seminarului dedicat practicii aplicării legislaţiei vamale, au fost instruiţi un grup de judecători şi procurori din republică.

Legislaţia vamală reprezintă o totalitate a actelor normative din domeniul importului, exportului, tranzitului de mărfuri şi punerii lor sub orice altă destinaţie vamală, inclusiv măsurile de prohibiţie, restricţie şi control, precum şi actele normative emise de Serviciul Vamal în limitele competenţei sale.
 
Legislaţia vamală este constituită din Codul vamal, din Legea cu privire la tariful vamal, din alte acte normative şi acorduri internaţionale în domeniul vamal la care Republica Moldova a aderat. Partea de sancţiuni se regăseşte în alte legislaţii, cum ar fi Codul contravenţional, Codul penal etc. De aceea, la analiza legislaţiei vamale trebuie luate în calcul mai multe ramuri de drept.
 
La punerea în practică a legislaţiei date apar unele probleme, întrucât aceasta este modificată permanent şi deseori este interpretată eronat. Din aceste considerente cursul de instruire la tema dată a fost binevenit.
 
Formatorii INJ – Alexandru Cuzneţov, doctor în drept, conferenţiar la Universitatea de Stat din Moldova, şi Nicolae Clima, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, – au abordat diverse aspecte ale domeniului pus în discuţie, printre care organizarea activităţii vamale, trecerea mărfurilor şi mijloacelor de transport peste frontiera vamală, regimurile vamale, problemele practice ce ţin de procedura vămuirii şi specificul controlului vamal în Republica Moldova.
 
O atenţie sporită a fost acordată analizei practicii judecătoreşti din Republica Moldova şi practicii Curţii europene pentru drepturile omului, precum şi problematicii privind practica de examinare în contenciosul administrativ a litigiilor de aplicare a legislaţiei vamale.