Lecţie publică „Litigarea cauzelor de rele tratamente şi discriminare pe bază de gen”

02. 11. 2010

La 2 noiembrie curent, în sala de conferinţe a INJ a avut loc lecţia publică „Litigarea cauzelor de rele tratamente şi discriminare pe bază de gen” cu participarea judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, juriştilor, studenţilor de la facultăţile de drept şi jurnalism, precum şi a reprezentanţilor  societăţii civile şi mass-media. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu INJ şi face parte din cadrul Proiectului „Consolidarea protecţiei juridice şi sporirea nivelului de conştientizare cu privire la aplicarea relelor tratamente pe motiv de discriminare în Moldova, inclusiv în regiunea Transnistriană” − Proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European pentru Democraţie şi Drepturile Omului (IEDDO) şi co-finanţat de PNUD Moldova în cadrul „Proiectului Comun al Agenţiilor ONU din Republica Moldova pentru promovarea şi protecţia drepturilor omului”.

Participanţii la lecţia publică au fost salutaţi de Doina Ioana STRAISTEANU, jurist, expert în drepturile omului, Asociaţia „Promo-LEX”, şi Elisabeth CLARKE, jurist, expert în drepturile omului, „The Equal Rights Trust”, Londra.
În contextul tematicii abordate, Elisabeth CLARKE a prezentat participanţilor ediţia a patra a Buletinului „The Equal Rights Review” , publicaţie semestrială editată de Organizaţia internaţională independentă Equal Rights Trust. Publicaţia abordează probleme ce vizează combaterea discriminării şi promovarea egalităţii ca unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Colaborarea cu Asociaţia Promo-LEX a făcut posibilă traducerea acestei publicaţii în limba română, fapt care va extinde numărul de cititori şi va asigura un impact mai mare în domeniul combaterii acestui fenomen. Buletinul a fost distribuit participanţilor la lecţia publică.
În cadrul lecţiei publice, Doina Ioana STRAISTEANU a pus în discuţie principalele probleme ce ţin de combaterea cauzelor de rele tratamente şi discriminarea pe motiv de gen, menţionînd că în sec.XXI acţiunile discriminatorii la adresa femeilor, violenţa în familie trebuie să fie intolerabile. În acest context, discuţiile s-au axat pe prevederile Legii nr.45 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prin care a fost instituită ordonanţa de protecţie, menită să asigure protecţia urgentă a victimei din partea asistenţilor sociali şi a poliţiştilor. De altfel, au fost scoase în evidenţă şi deficienţele care împiedică persoanele abilitate prin lege de a emite o astfel de ordonanţă. A fost pusă în discuţie şi problema investigării cauzelor de viol în contextul violenţei în familie.
La 2