În perioada 21-25 septembrie curent, în incinta Institutului Naţional al Justiţiei s-a desfăşurat atelierul de lucru pentru dezvoltarea abilităţilor profesionale cu genericul „Tehnici de prezentare a unei cauze penale într-un proces de judecată”,organizat de Oficiul Consilierului Juridic al Ambasadei SUA în Republica Moldova, Institutul Naţional al Justiţiei şi Biroul din Republica Moldova al Asociaţiei Avocaţilor Americani „Iniţiativa pentru Supremaţia Legii” (ABA ROLI).
Obiectivul de bază al acestui eveniment a fost de a scoate în evidenţă particularităţile desfăşurării şedinţei de judecată în cadrul sistemului de drept anglo-saxon, obiectiv realizat prin improvizarea unui proces de judecare a unei cauze penale în limba engleză.
În cadrul procesului, participanţii la dezbaterile judiciare au utilizat prevederile Codului de procedură penală - Model şi ale Codului penal - Model, partea acuzării prezentînd învinuirea pe infracţiunile: „falsificarea banilor”, „spălarea banilor” şi „corupere activă”.
În calitate de participanţi la procesul de judecată improvizat au fost invitaţi audienţii Institutului Naţional al Justiţiei: Igor CHIROŞCA, Ghenadie MIRA, Irina ULIANOVSCHI şi Iulian SUHAN, care au beneficiat (în urma susţinerii unui examen în limba engleză), în perioada 22 august – 19 septembrie, de un stagiu ce s-a desfăşurat în Statele Unite ale Americii în cadrul „Programului de dezvoltare profesională a justiţiei”, organizat de Departamentul de Justiţie al SUA/OPDAT şi Ambasada SUA în Moldova. De menţionat că SUA pentru prima dată a organizat un astfel de program, fiind o inovaţie nu doar pentru Republica Moldova, dar şi pentru alte ţări.
În calitate de participanţi la proces din partea apărării au fost invitaţi un grup de avocaţi titulari şi stagiari, care la fel au beneficiat de un training din partea Asociaţiei Avocaţilor Americani în Moldova, în persoana dlui Tom RUSSEL, Director ABA ROLI Moldova.
De asemenea, în calitate de judecător al procesului improvizat a participat dl Justo ARENAS, judecător magistrat superior, Districtul Puerto Rico, SUA.
În alocuţiunile de la festivitatea de deschidere a atelierului Sarah LUM, consilier juridic al Ambasadei SUA în Moldova, Tom RUSSEL şi Justo ARENAS au subliniat importanţa şi necesitatea cunoaşterii tehnicilor de prezentare a cauzelor în faţa instanţelor din sistemul anglo-saxon şi au menţionat că acestea au drept obiectiv general identificarea particularităţilor, asemănărilor şi deosebirilor de sistemul romano-germanic.
Totodată, şi-au exprimat speranţa în utilitatea acestora pentru dezvoltarea profesională a tuturor participanţilor. Menţionînd că, deşi sunt două sisteme de drept diferite, totuşi ambele au la bază aceleaşi principii de formare a deprinderilor şi abilităţilor profesionale. Programul de activitate a atelierului a derulat în trei etape.
Prima etapă a avut drept obiectiv pregătirea separată şi individuală atît a părţii apărării, cît şi a părţii acuzării asupra unei cauze penale ipotetice, care s-a desfăşurat în zilele de 21 şi 22 septembrie.
Cea de a doua etapă, care s-a desfăşurat între 23 şi 24 septembrie, a constat în înscenarea nemijlocită a procesului de judecată, precum şi în prezentarea directă a argumentelor şi probelor prezentate de ambele părţi în instanţa de judecată, care, la finele examinării cauzei, a emis verdictul. Anume la această a doua etapă au participat, în calitate de spectatori, şi 15 audienţi ai INJ, 4 dintre care sunt candidaţi la funcţia de judecători şi 11 - candidaţi la funcţia de procuror.
De menţionat este şi faptul că acest proces de judecată a fost înregistrat audio şi video şi va servi drept exemplu în organizarea programelor similare pe viitor.
La cea de a treia etapă toţi participanţii la proces au făcut comentarii, obiecţii şi au înaintat propuneri ce vizează subiectul pus în discuţie.
În cadrul acestei etape, participanţii la atelier şi-au exprimat recunoştinţa faţă de co-organizatorii atelierului de lucru, precum şi dorinţa de a participa pe viitor la asemenea evenimente.
Tuturor participanţilor le-au fost înmînate certificate de participare în cadrul procesului improvizat.
La încheierea programului, administraţia INJ, în persoana Directorului executiv interimar Veaceslav DIDÂC, şi-a manifestat intenţia de a colabora în continuare cu co-organizatorii atelierului în procesul de instruire, în vederea formării deprinderilor profesionale, cultivării şi promovării principiilor democratice ale unui Stat de Drept.