Asigurarea respectării drepturilor omului în procesul de aplicare a arestului

17. 05. 2013

Pe parcursul lunilor mai şi iunie curent, la Institutul Naţional al Justiţiei se vor desfăşura cinci cursuri de instruire continuă cu genericul „Asigurarea respectării drepturilor omului în procesul de aplicare a arestului”, destinate judecătorilor şi procurorilor din republică.

Pe 16 şi 17 mai a avut loc primul seminar de două zile, organizat de către INJ şi Fundaţia Soros-Moldova, scopul căruia a fost dezbaterea aspectelor teoretice şi practice în domeniul respectiv, ţinându-se cont de dificultăţile şi carenţele care apar în aplicarea arestului. Evenimentul se înscrie în cadrul proiectului operaţional „Îmbunătăţirea respectării dreptului la libertatea şi siguranţa persoanei în Moldova”, implementat de Programul de Drept al Fundaţiei Soros-Moldova. Tot în cadrul proiectului a fost elaborată lucrarea „Arestarea – îndrumar pentru practicieni”, semnată de Cristi Danileţ, lucrare care a fost donată participanţilor la seminar, întrucât poate fi utilă atât judecătorilor la adoptarea soluţiilor corecte şi unitare, cât şi procurorilor la întocmirea demersurilor.

Formatorii cursului – Ghenadie Nicolaev, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, şi Raisa Botezatu, judecător în demisie, ex-vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, – au expus reglementările aplicabile în urma modificărilor legislative la Codul de procedură penală, intrate în vigoare anul trecut, şi standardele Curţii Europene a Drepturilor Omului privind de aplicarea arestului.

Pe agenda seminarului au fost incluse următoarele subiecte:

  •  Prevederile Codului de procedură penală cu privire la aplicarea arestului;
  •  Hotărârea explicativă a Plenului CSJ din 15.04.2013 cu privire la arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu;
  • Jurisprudenţa CtEDO în cauzele moldoveneşti cu privire la lipsirea de libertate în cauzele penale;
  • Analiza practicii judiciare cu privire la conţinutul, depunerea şi examinarea demersurilor de arestare;
  • Analiza practicii privind întocmirea încheierilor pe marginea demersului de arestare şi privind examinarea recursurilor în cauzele de acest fel.
În cadrul trainingului au avut loc discuţii pe marginea temelor incluse în program, iar la final participanţilor le-au fost înmânate certificate ce atestă instruirea lor la tema dată.