Unele aspecte privind prevenirea şi combaterea comportamentului corupţional în sectorul justiţiei

10. 06. 2013
Institutul Naţional al Justiţiei continuă desfăşurarea seminarelor dedicate unor probleme vitale pentru societatea noastră, una dintre ele fiind prevenirea şi combaterea comportamentului corupţional în sectorul justiţiei.
 
Beneficiarii cursului de astăzi, 10 iunie, au fost procurori şi ofiţeri de urmărire penală. În calitate de formatori au fost invitaţi Mariana Kalughin, expert al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), Ion Pruteanu, inspector principal în Direcţia generală Prevenire a corupţiei de la Centrul Naţional Anticorupţie, Victor Ababii, procuror, şef al Secţiei securitate internă a Procuraturii Generale, şi Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate.
 
În cadrul trainingului au fost abordate teme ce ţin de incoruptibilitatea actorilor sectorului jusţiţiei ca o precondiţie a integrităţii justiţiei (conceptul de integritate a justiţiei, vulnerabilităţile acesteia, standardele de integritate judiciară, faptele de comportament corupţional în legislaţia naţională), precum şi de noţiunea şi instrumentele preventive ale corupţiei. La seminar s-a pus accentul pe prevenirea comportamentului corupţional în sistemul organelor Procuraturii, relatându-se subiecte şi la fapte care pot fi atribuite comportamentului corupţional conform Codului de etică a procurorului, natura şi cauzele unui comportament corupţional, sancţiunile aplicate, oportunitatea utilizării detectorului comportamentului simulat (poligraf) în sistemul organelor Procuraturii, ca modalitate de prevenire a corupţiei.
 
Un alt subiect examinat la cursul de instruire continuă a vizat rolul şi responsabilitatea Comisiei Naţionale de Integritate în prevenirea corupţiei, tratarea, soluţionarea şi sancţionarea conflictelor de interese, ca metode de prevenire a corupţiei, atribuţiile CNI, examinarea şi soluţionarea cazurilor cu conflicte de interese, sancţionarea în asemenea cazuri, declararea intereselor personale, incompatibilităţi şi restricţii etc.