12. 06. 2013
În Strategia de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016 este prevăzută şi instruirea specialiştilor care activează în domeniile medierii şi arbitrajului.
Institutul Naţional al Justiţiei, pentru realizarea prevederilor 5.1.2 din subpunctul 3 „Formarea formatorilor în domeniul medierii şi arbitrajului”, precum şi a celor din subpunctele 4, 5 şi 6 din Pilonul V al Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016 – care ţin de desfăşurarea cursurilor de instruire în domeniul medierii (arbitrajului) a avocaţilor, mediatorilor, arbitrilor şi a funcţionarilor publici responsabili de reprezentarea propriei instituţii în instanţa de judecată şi de soluţionarea cererilor, petiţiilor cetăţenilor – a convocat o şedinţă de lucru pentru a identifica necesităţile şi modalităţile de instruire în domeniul dat. Dintre invitaţi, la şedinţa de lucru au fost prezenţi: Dumitru Postovan (Curtea de Arbitraj a Camerei de Comerţ şi Industrie), Aurelia Ţepordei (Academia de Administrare Publică), Tatiana Ciaglic (Consiliul de Mediere), Ion Căpăţână şi Sergiu Guţu (Curtea de Arbitraj AITA), Angela Dabija (Cancelaria de Stat) şi Mihail Paşalî (Curtea de Arbitraj a Asociaţiei „Narodnoe Soglasie” din autonomia găgăuză).
Anastasia Pascari, Director executiv INJ, a explicat necesitatea implementării acţiunilor programate cu participarea Institutului Naţional al Justiţiei în Strategia de reformare a sectorului justiţiei şi a solicitat celor prezenţi să se expună pentru a pregăti un plan de instruire a mediatorilor şi arbitrilor. Dumitru Postovan şi Ion Căpăţână, vorbind despre specificul funcţiei de arbitru, au susţinut necesitatea instruirii acestora, deoarece astăzi practica judiciară, inclusiv cea a renumitelor curţi de arbitraj internaţionale, este în permanentă schimbare.
Tatiana Ciaglic, Preşedintele Consiliului de Mediere, a anunţat că, recent, au fost votate standardele minime de instruire iniţială a mediatorilor şi a salutatiniţiativa INJ de a forma formatori de instruire iniţială şi continuă a mediatorilor, mai ales că, din 2008 încoace, instruirea continuă a acestora nu a avut lor în general. Dumneaei a mulţumit administraţiei INJ pentru cursurile de instruire a procurorilor şi judecătorilor în domeniul medierii.
În urma discuţiilor, s-a decis formarea unui grup de lucru care va pregăti un program de instruire pentru anul viitor, iar în dependenţă de subiectele incluse în el va fi anunţat şi concursul de selectare a formatorilor care vor instrui arbitrii şi mediatorii.
Amintim că, conform Planului de implementare a Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-1016, Institutul Naţional al Justiţiei desfăşoară un program de instruire iniţială şi a altor categorii de persoane implicate în efectuarea justiţiei, precum sunt grefierii, asistenţii judiciari, şefii secretariatelor instanţelor judecătoreşti, consilierii de probaţiune…