05. 07. 2013
„Tehnica relaţionării şi de întocmire a hotărârilor judecătoreşti ca metodă juridică de lucru pentru întocmirea, ordonarea şi aprecierea complexă a actelor în litigiile de drept civil” este genericul seminarului organizat la 4 şi 5 iulie de către Institutul Naţional al Justiţiei în colaborare cu Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ) şi Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova pentru judecători, conferenţiari universitari şi asistenţi judiciari.
Menţionând importanţa evenimentului, cu un cuvânt de salut, în faţa participanţilor au venit Anastasia Pascari, Director executiv al INJ, Carsten Wilms, Şef adjunct al Misiunii, Ambasada Republicii Federale Germania în R. Moldova, Ion Druţă, Preşedintele Judecătoriei sectorului Botanica din Chişinău, Preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din R. Moldova, şi Aliona Bleah, reprezentant al Fundaţiei IRZ în R. Moldova.
În cadrul cursului a fost pusă în discuţie metoda de lucru a judecătorilor, în mod special – problemele cu care se confruntă aceştia la întocmirea actelor procesuale, mai ales la întocmirea actului final al justiţiei – cel al hotărârii judecătoreşti.
Tematica seminarului s-a axat pe o metodologie de prelucrare și apreciere a cauzelor civile. Metodologia relaţionării, numită şi subsumare, e o metodologie de lucru juridică care poate fi aplicată atât de judecători, cât şi de avocaţi, şi ajută la întocmirea, redactarea şi analiza materiei litigioase în cazul examinării cauzelor civile. Judecătorii din Germania o aplică în scopul adoptării unei hotărâri cât mai repede posibil şi cât mai avantajoase pentru justiţiabil, astfel cheltuielile de judecată sunt reduse considerabil.
Metoda practică de prelucrare şi analiză a cazului de litigiu de către judecătorul din Republica Moldova în procesul civil, precum şi cea a judecătorului din Germania, structura unei sentinţe / hotărâri judecătoreşti, componenţa faptei şi motivarea hotărârii conform percepţiei germane au fost subiectele relatate participanţilor de către expertul german Dr. Hein Bölling, judecător, preşedinte de colegiu, Judecătoria Supremă Hanseatică din Bremen, şi formatorii naţionali – Dumitru Visternicean, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Radu Ţurcanu, judecător, Judecătoria sectorului Botanica.
În cadrul cursului de instruire, participanții au fost divizaţi în grupuri de lucru, prelucrând şi analizând practic diverse speţe, după care le-au fost înmânate certificate care atestă instruirea în acest domeniu.