11. 09. 2013
Ieri, la Institutul Naţional al Justiţiei s-a desfăşurat seminarul destinat judecătorilor „Gestionarea dosarelor şi respectarea regulilor cu privire la amânarea examinării cauzelor”. Seminarul scoate în vizor importanţa unei administrări eficiente şi corecte a dosarelor întru asigurarea respectării termenelor rezonabile de judecare a cauzelor.
Raisa Botezatu, judecător în demisie la Curtea Supremă de Justiţie, a prezentat audienţilor standardele naţionale şi internaţionale privind gestionarea dosarelor penale în instanţele judecătoreşti şi amânarea judecării acestora.
Un aspect interesant a prezentat expunerea practicii judiciare cu referire la funcţionarea cadrului legal naţional în instanţele jduecătoreşti din Moldova - exemple de bune practici.Tatiana Ciaglic, şefa Secţiei e-transformare, e-instruire şi tehnologii informaţionale, formator INJ, a descris Proiectul privind implementarea şedinţelor de judecată consecutive, realizat în perioada anilor 2010-2012 în două instanţe pilot. Proiectul a fost elaborat de către Departamentul de Administrare Judecătorească în colaborare cu Misiunea Norvegiană pentru Supremaţia Legii în Moldova (NORLAM). Acesta ar putea fi util instanţelor care doresc să optimizeze procedurile de gestionare a dosarelor pe cauze penale uşoare sau mai puţin grave.
Alt subiect preluat de formator a fost utilizarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor pentru asigurarea administrării eficiente a cauzelor şi analiza examinării lor de către instanţe. Astfel, judecătorilor li s-au prezentat opţiunile Sumarul dosarului şi Modulul de Măsurare a Performanţei din cadrul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor, care permite vizualizarea informaţiei relevante privind termenele de judecare a cauzelor de către instanţă şi judecător.
În final, Bjorn Larsen, expert NORLAM, a împărtăşit audienţilor din experienţa Norvegiei la gestionarea dosarelor penale şi organizarea procesului de examinare a acestora.
Cunoştinţele şi abilităţile obţinute de judecători în cadrul acestui seminar vor permite crearea unei viziuni complexe şi clare asupra procesului de gestionare a cauzelor, preluarea bunelor practici şi eficientizarea activităţii. Caracterul interactiv al seminarului a facilitat crearea unui cadru de comunicare şi a schimbului de opinii între judecători, fapt care s-a reflectat benefic şi productiv asupra procesului de formare.
Tot astăzi, un alt grup de judecători şi procurori au participat la cel de-al doilea seminar organizat în incinta INJ - “Liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen a persoanelor care execută pedeapsa cu închisoarea şi înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă”.
Iniţial, au fost reflectate unele consideraţii cu privire la aplicarea prevederilor din art. 91 CP şi din art. 92 CP. În calitate de formator, Vladimir Holban, procuror detaşat, şeful Secţiei instruire iniţială din cadrul INJ , a prezentat regulile de aplicare a instituţiei, în conformitate cu dispoziţiile prevăzute de articolele respective.
Despre rolul procurorului la examinarea în instanţa de judecată a demersurilor şi a cererilor a vorbit Vitalie Bordea, procuror, şeful Secţiei control al executării pedepselor şi al locurilor de detenţie.
Particularităţile judecării demersurilor şi cererilor privind liberarea condiţionată de pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă au fost elucidate de către Ion Morozan, judecător de instrucţie la Judecătoria Buiucani.
La finalul seminarului au fost analizate speţe şi propuse variante de soluţionare a acestora.